Biała kiełbasa w sosie polskim

Ostatnio znalazłem książeczkę z przepisami wielkanocnymi z dawnych czasów (gdzie ta książeczka kosztowała 25000zł) znalazłem przepis na staropolską kiełbasę w sosie polskim. Idealna kiełbaska dla piwoszy.

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 5 person
  • Cena: około 40 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 40 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • Kiełbasa biała - 1 kilogram
  • piwo - 500 mililitr
  • Cebula - 2 sztuka
  • woda - 500 mililitr
  • Mąka - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 3 łyżka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • sól - 1 gram
  • pieprz biały - 1 gram
  • masło - 1 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 49575.4 kcal


Składniki

Przygotowanie

Biała kiełbasa powinna być świeża i surowa - bierzemy około kilograma, ale całe laski.

Kiełbasę dajemy do szerokiego garnka, by cała była na dnie. Zalewamy jasnym piwem wymieszanym pół na pół z wodą. Kładziemy pokrojone w półplasterki cebule i gotujemy na najmniejszym ogniu około 30 minut. Płyn, w którym jest kiełbasa powinien tylko lekko mrugać. Gotową kiełbasę wyjmujemy.

Składniki

Zasmażka z masła i mąki

Wrzucamy na patelnie mąkę. Gdy mąka się lekko zarumieni i nabierze złocistego koloru rozprowadzamy zasmażkę z wywarem z kiełbasy (przetartym przez sito). Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem, i świeżo mielonym białym pieprzem. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencje i piękny brązowy kolor.


Do gorącego sosu dodajemy pokrojoną w ukośne kawałki gorącą białą kiełbasę.

Można też podać taką kiełbasę z ziemniakami puree i ćwikłą z chrzanem jako wspaniałe danie obiadowe.