Bułka do kebaba

Zrobienie domowego kebaba nie jest tak szybkie jak kupienie go w barze, jednak jego smak jest warty poświeconego czasu.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 5 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • drożdże - 50 gram
  • Cukier biały - 1 łyżeczka
  • Mąka - 2 łyżka
  • woda - 250 mililitr
  • Mąka - 600 gram
  • Jogurt naturalny - 150 gram
  • sól - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżka
  • Jaja - 1 sztuka
  • sezam - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 114 kcal


Składniki

Rozczyn

Do ciepłej wody dodajemy rozdrobnione drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, by rozczyn mógł podwoić swoją objętość.

Składniki

Ciasto

Do miski przesiewam mąkę, dodaje jogurt, sól i dwie łyżki oliwy z oliwek, ja daję o smaku chili oraz wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę by ciasto urosło.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia i rozciągamy palcami tak aby przybrało kształt koła. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut, w między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.

Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika smarujemy ją jajkiem, tniemy nożem paski wzdłuż i posypujemy sezamem.

Pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Upieczoną kroimy na cztery części i rozcinamy przez środek. Faszerujemy surówką, mięsem ulubionymi sosami.

Zdjęcia