Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane to tradycyjne warzywo podawane do pieczonych mięs w pysznym sosie.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 3 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Buraki - 1 kilogram
  • sól - 1 łyżeczka
  • masło - 2 łyżka
  • Mąka - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • Cukier biały - 1 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 106 kcal


Przygotowanie

Buraczki myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane obieramy z łupinek i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Bądź jak kto woli na grubych.

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor stale mieszając by nie było grudek. Dodajemy buraczki smażymy chwilkę. Doprawiamy octem, który można zastąpić sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Najlepsze są podawane na ciepło.

Zdjęcia