Chleb

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 6 person
  • Cena: około 3 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 50 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • drożdże instant - 8 gram
  • Cukier biały - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna typ 550 - 550 gram
  • sól - 1 łyżka
  • Olej roślinny - 50 mililitr
  • ciepła woda - 300 gram
  • Jajko kurze - 1 sztuka
  • sezam - 1 łyżka
Wartość energetyczna porcji:

ok 73698.666666667 kcal

Akcesoria

piekarnik keksówka miska
Składniki

Przygotowanie ciasta

Wrzucamy wszystkie składniki do miski i następnie mieszamy i ugniatamy ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno delikatnie się lepić do dłoni i być elastyczne. Jeśli za mocno się lepi - dodaj odrobinę mąki.

Smarujemy nową miskę olejem i przekładamy tam ciasto do wyrośnięcia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy w cieplym miejscu na około godzinę.

W między czasie keksówkę (30x10cm) wykładamy papierem i smarujemy olejem.

Po godzinie urabiamy ciasto jeszcze raz i wkładamy do formy. Odkładamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.


Składniki

Pieczenie

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C płytę górną i dolną.

Po wyrośnięciu nacinamy na środku chleb (aby nie pękał na bokach) i smarujemy od góry białkiem. Następnie posypujemy mąką lub sezamem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez około 40 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak to wyciągamy z chleb z formy i kładziemy na ruszt na kolejne 10-15 minut, aby chleb dookoła nabrał odpowiedniej barwy.

Wartość energetyczna porcji to około 73698.666666667 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.