Najprostszy przepis na chleb nie wymagający zakwasu. Sprawdź jak zrobić swój pierwszy chleb
piekarnik
Najtańszy: AMICA IN AMMB44E1GCM - Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali |
już od:
1675 zł |
ZOBACZ | |
keksówka
Najtańszy: Patisse Keksówka Z Powłoką Nieprzywieralną Silver -Top 9x6,5 Cm Srebrny (3627) |
już od:
9.4 zł |
ZOBACZ | |
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l |
już od:
2.99 zł |
ZOBACZ |
Wrzucamy wszystkie składniki do miski i następnie mieszamy i ugniatamy ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno delikatnie się lepić do dłoni i być elastyczne. Jeśli za mocno się lepi - dodaj odrobinę mąki.
Smarujemy nową miskę olejem i przekładamy tam ciasto do wyrośnięcia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy w cieplym miejscu na około godzinę.
W między czasie keksówkę (30x10cm) wykładamy papierem i smarujemy olejem.
Po godzinie urabiamy ciasto jeszcze raz i wkładamy do formy. Odkładamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C płytę górną i dolną.
Po wyrośnięciu nacinamy na środku chleb (aby nie pękał na bokach) i smarujemy od góry białkiem. Następnie posypujemy mąką lub sezamem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez około 40 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak to wyciągamy z chleb z formy i kładziemy na ruszt na kolejne 10-15 minut, aby chleb dookoła nabrał odpowiedniej barwy.
Wartość energetyczna porcji to około 73698.666666667 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.