Ciasto na pizze. Pizza

Dlługo szukałam idealnego w smaku i łatwego w wykonaniu ciasta na pizzę, wydaje mi się, że to ten przepis zostanie z nami na stałe.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 8 person
  • Cena: około 5 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 90 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • drożdże - 50 gram
  • woda - 300 mililitr
  • Cukier biały - 1 łyżeczka
  • Mąka - 4 łyżka
  • Mąka - 500 gram
  • sól - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 41.25 kcal


Składniki

Rozczyn

Drozdże rozdrabniamy, dodajemy cukier, mąkę i ciepłą wode. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż rozczyn wyrośnie.

Składniki

Ciasto

Mąkę przesiewamy do miski (od 500 g odejmujemy 4 łyżki mąki zabrane do rozczynu), dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, zagarniamy ciasto by ładnie połączyły się składniki, na końcu dodajemy oliwę. Ja zawsze daję smakową, a jeśli zdarzy się, że akurat nie mam oliwy w domu zastępuje ją zwykłym olejem roślinnym. Na tym etapie ciasto zagniatamy rękami, musi być elastyczne i nie przyklejające się do rąk. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę aż wyrośnie.

Składniki

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto wystarcza na dwie pizze w wielkości blachy do ciasta, lub kilka mniejszych okrągłych. Ciasto wykładamy na blachę,nadajemy mu wybrany kształt, smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy pozostałe składniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego na najwyższą temperaturę i pieczemy około 5-10 minut.

Zdjęcia