Ciasto salceson

Szybkie smaczne ciasto z dodatkiem jabłek i orzechów. Ciasto pochodzenia amerykańskiego.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 8 person
  • Cena: około 5 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Jaja - 5 sztuka
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • Mąka - 3 szklanka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • Jabłko - 600 gram
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżka
  • orzechy włoskie - 1 szklanka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 462.375 kcal


Przygotowanie

Jabłka myjemy i kroimy w kosteczkę, orzechy siekamy.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, Do ubitej masy dodajemy olej,dalej miksujemy, następnie przesiewamy mąkę,sodę, proszek do pieczenia i kakao z cynamonem.Miksujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.Na koniec wrzucamy pokrojonew kostkę jabłka i mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki,na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Pieczemy 35 minut w temeraturze180 stopni.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia