gotu-jemy

Cron Dogs

Co można zrobić z parówki oprócz hot-doga? Cron Doga. Amerykański sposób na popularne parówki. Warto spróbować.



Potrzebne składniki

  • Parówki - 7 sztuka
  • mąka pszenna - 80 gram
  • mąka kukurydziana - 80 gram
  • proszku do pieczenia - 7.5 gram
  • sól - 2.5 gram
  • Cukier biały - 2.5 gram
  • Pieprz - 2.5 gram
  • Jaja - 1 sztuka
  • mleko - 0.16 litr
Propozycja podania Cron Dogs

Przygotowanie

  • Parówki - 7 sztuka
  • mąka pszenna - 80 gram
  • mąka kukurydziana - 80 gram
  • proszku do pieczenia - 1.5 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • Cukier biały - 0.5 łyżeczka
  • Pieprz - 0.5 łyżeczka
  • Jaja - 1 sztuka
  • mleko - 160 mililitr

Mąki uszykuj troszkę więcej, potrzebna będzie do obtoczenia parówek.


  1. W wysokiej wąskiej misce (takiej aby parówki weszły tam w całości) wymieszaj: obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier i pieprz.
  2. Dodaj jajko i mieszaj powoli dolewając mleko. Masa powinna być gęsta.
  3. Parówki nabij na patyczki do szaszłyków - jeśli nie masz tak wysokiego naczynia to parówki przekrój na pół.
  4. Obtocz te parówki w mące, a następnie w przygotowanym cieście


Parówki smaż w głębokim naczyniu w mocno rozgrzanym oleju przez około 3 minuty. Następnie odsącz olej z tych parówek i gotowe do podania;)