Drobiowe mielone w sosie własnym

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • mięso mielone - 1000 gram
  • Bułka kajzerka - 4 sztuka
  • mleko - 2 szklanka
  • Jaja - 4 sztuka
  • Cebula - 2 sztuka
  • Majeranek - 4 łyżka
  • sól - 10 gram
  • Pieprz - 10 gram
  • Olej roślinny - 2 szklanka
  • bulion drobiowy - 8 szklanka
Wartość energetyczna porcji:

ok 2056.25 kcal

Akcesoria

patelnia miska
Składniki

Przygotowanie

Mięso mielone przygotowuję z trybowanych udek z kurczaka, ponieważ nie są tak suche jak piersi. Jeżeli sama trybuję mięso to przed zmieleniem nacieram je już przyprawami i doprawiam do smaku w trakcie wyrabiania. Bułki kajzerki namaczam w mleku i gdy są miękkie odsączam z mleka i mielę razem z mięsem. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa. Wbijam dwa jajka i dobrze wyrabiam mięso na jednolitą masę, z której następnie formuję małe kotleciki.

Gotowe mielone smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.

Usmażone przekładam do garnka i zalewam bulionem drobiowym. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, następnie zagęszczam za pomocą mąki. Przed zagęszczeniem można wyjąc je z garnka by nie uszkodzić delikatnych kotlecików. Gdy sos jest gotowy możemy doprawić go dodatkowo majerankiem i przyprawą do zup w płynie. Doprawiamy wg własnego gustu. Do sosu możemy ponownie włożyć mielone by nabrały smaku sosu lub podać gotowe na talerz i polać sosem.

Przygotowane w ten sposób mielone dobrze smakują z ziemniakami i surówką lub z kluskami i buraczkami.

Składniki

Przygotowanie

Mięso mielone przygotowuję z trybowanych udek z kurczaka, ponieważ nie są tak suche jak piersi. Jeżeli sama trybuję mięso to przed zmieleniem nacieram je już przyprawami i doprawiam do smaku w trakcie wyrabiania. Bułki kajzerki namaczam w mleku i gdy są miękkie odsączam z mleka i mielę razem z mięsem. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa. Wbijam dwa jajka i dobrze wyrabiam mięso na jednolitą masę, z której następnie formuję małe kotleciki.

Gotowe mielone smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.

Usmażone przekładam do garnka i zalewam bulionem drobiowym. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, następnie zagęszczam za pomocą mąki. Przed zagęszczeniem można wyjąc je z garnka by nie uszkodzić delikatnych kotlecików. Gdy sos jest gotowy możemy doprawić go dodatkowo majerankiem i przyprawą do zup w płynie. Doprawiamy wg własnego gustu. Do sosu możemy ponownie włożyć mielone by nabrały smaku sosu lub podać gotowe na talerz i polać sosem.

Przygotowane w ten sposób mielone dobrze smakują z ziemniakami i surówką lub z kluskami i buraczkami.

Wartość energetyczna porcji to około 2056.25 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.