gotu-jemy

Drobiowy strogonow

Zazwyczaj przygotowywany z wołowiny, jednak wersja z kurczaka jest tak samo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Kurczak z pieczarkami w pomidorowym sosie, to cos czego trzeba spróbować.



Potrzebne składniki

  • Filet z piersi kaczki - 500 gram
  • pieczarki - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 16 gram
  • bulion drobiowy - 2000 gram
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • papryka słodka - 5 gram
  • Mąka - 24 gram
Propozycja podania Drobiowy strogonow

Przygotowanie

  • Filet z piersi kaczki - 500 gram
  • pieczarki - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżka
  • bulion drobiowy - 2 kilogram
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • papryka słodka - 5 gram
  • Mąka - 3 łyżka
  1. Fileta oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w cienkie paseczki.
  2. Doprawiamy go solą, pieprzem i paprykąwedług uznania i smażymy na małym ogniu.
  3. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do miesa.
  4. Pieczarki podobnie siekamy w cienkie paseczi, dorzucamy do mięsa i cebuli.
  5. Na koniec dodajemy pokrojona w drobną kostkę paprykę. Całośc zalewamy bulionem,dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
  6. Gdy mięso zmieknie, zagęszczamy maką i doprawiamy.


Można go podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem.