Drobiowy strogonow
Zazwyczaj przygotowywany z wołowiny, jednak wersja z kurczaka jest tak samo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Kurczak z pieczarkami w pomidorowym sosie, to cos czego trzeba spróbować.
Potrzebne składniki
- Filet z piersi kaczki - 500 gram
- pieczarki - 500 gram
- Cebula - 1 sztuka
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy - 16 gram
- bulion drobiowy - 2000 gram
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- papryka słodka - 5 gram
- Mąka - 24 gram

Przygotowanie
- Filet z piersi kaczki - 500 gram
- pieczarki - 500 gram
- Cebula - 1 sztuka
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżka
- bulion drobiowy - 2 kilogram
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- papryka słodka - 5 gram
- Mąka - 3 łyżka
- Fileta oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w cienkie paseczki.
- Doprawiamy go solą, pieprzem i paprykąwedług uznania i smażymy na małym ogniu.
- Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do miesa.
- Pieczarki podobnie siekamy w cienkie paseczi, dorzucamy do mięsa i cebuli.
- Na koniec dodajemy pokrojona w drobną kostkę paprykę. Całośc zalewamy bulionem,dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
- Gdy mięso zmieknie, zagęszczamy maką i doprawiamy.
Można go podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!