Drobiowy strogonow

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 11 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Filet z piersi kaczki bez skóry - 500 gram
  • pieczarki - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżka
  • bulion drobiowy - 2 kilogram
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • papryka słodka - 5 gram
  • Mąka - 3 łyżka
Wartość energetyczna porcji:

ok 218.75 kcal

Przygotowanie

  1. Fileta oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w cienkie paseczki.
  2. Doprawiamy go solą, pieprzem i paprykąwedług uznania i smażymy na małym ogniu.
  3. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do miesa.
  4. Pieczarki podobnie siekamy w cienkie paseczi, dorzucamy do mięsa i cebuli.
  5. Na koniec dodajemy pokrojona w drobną kostkę paprykę. Całośc zalewamy bulionem,dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
  6. Gdy mięso zmieknie, zagęszczamy maką i doprawiamy.


Można go podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem.