Faszerowany kotlet mielony z serem i pieczarkami
Faszerowany kotlet mielony z dużą ilością ciągnącego się sera i smażonymi pieczarkami.
Potrzebne składniki
- mięso mielone - 500 gram
- Bułka kajzerka - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 200 gram
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- Jaja - 2 sztuka
- bułka tarta - 250 gram
- Olej roślinny - 0.25 litr
- ser żółty - 250 gram

Przygotowanie
- mięso mielone - 500 gram
- Bułka kajzerka - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 200 gram
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- Jaja - 2 sztuka
- bułka tarta - 1 szklanka
- Olej roślinny - 1 szklanka
- ser żółty - 1 szklanka
- Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie i dodajemy rozdrobnioną do mięsa mielonego.
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jedno jajko, dobrze wyrabiamy mięso.
- Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę w kostkę.
- Cebule szklimy na maśle, dodajemy pieczarki,podsmażamy razem doprawiając pieprzem i niewielką ilością soli.
- Mięso formujemy na dłoni na kształt cienkiego kotleta,układamy na nim tarty ser i podsmażone pieczarki. Zwijamy w kształt podłużnego mielonego. Żeby mięso nie przywierało do rąk możemy ręce delikatnie zwilżyć wodą.
- Przygotowane kotlety maczamy w rozbełtanym jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor po kilka minut na każdej stronie.
- Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!