Faszerowany kotlet mielony z serem i pieczarkami

Faszerowany kotlet mielony z dużą ilością ciągnącego się sera i smażonymi pieczarkami.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • mięso mielone - 500 gram
  • Bułka kajzerka - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 gram
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • ser żółty - 1 szklanka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 1058.25 kcal


Przygotowanie

  1. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie i dodajemy rozdrobnioną do mięsa mielonego.
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jedno jajko, dobrze wyrabiamy mięso.
  3. Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę w kostkę.
  4. Cebule szklimy na maśle, dodajemy pieczarki,podsmażamy razem doprawiając pieprzem i niewielką ilością soli.
  5. Mięso formujemy na dłoni na kształt cienkiego kotleta,układamy na nim tarty ser i podsmażone pieczarki. Zwijamy w kształt podłużnego mielonego. Żeby mięso nie przywierało do rąk możemy ręce delikatnie zwilżyć wodą.
  6. Przygotowane kotlety maczamy w rozbełtanym jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor po kilka minut na każdej stronie.
  7. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Kategorie przepisu
Potrawy z mięsa Obiad