gotu-jemy

Faszerowany kotlet mielony z serem i pieczarkami

Faszerowany kotlet mielony z dużą ilością ciągnącego się sera i smażonymi pieczarkami.



Potrzebne składniki

  • mięso mielone - 500 gram
  • Bułka kajzerka - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 gram
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • bułka tarta - 250 gram
  • Olej roślinny - 0.25 litr
  • ser żółty - 250 gram
Propozycja podania Faszerowany kotlet mielony z serem i pieczarkami

Przygotowanie

  • mięso mielone - 500 gram
  • Bułka kajzerka - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 gram
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • ser żółty - 1 szklanka
  1. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie i dodajemy rozdrobnioną do mięsa mielonego.
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jedno jajko, dobrze wyrabiamy mięso.
  3. Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę w kostkę.
  4. Cebule szklimy na maśle, dodajemy pieczarki,podsmażamy razem doprawiając pieprzem i niewielką ilością soli.
  5. Mięso formujemy na dłoni na kształt cienkiego kotleta,układamy na nim tarty ser i podsmażone pieczarki. Zwijamy w kształt podłużnego mielonego. Żeby mięso nie przywierało do rąk możemy ręce delikatnie zwilżyć wodą.
  6. Przygotowane kotlety maczamy w rozbełtanym jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor po kilka minut na każdej stronie.
  7. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.