Frittata z szynką i warzywami

Włoska frittata to bardzo proste danie, które można podawać na miliony różnych sposobów. Przygotowując ją sami decydujemy jak będzie smakowała poprzez dodanie wybranych składników.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 2 person
  • Cena: około 2 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 25 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Jaja - 4 sztuka
  • mleko - 2 łyżka
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • szynka gotowana Morliny - 100 gram
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • ser żółty - 1 szklanka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 261.5 kcal


Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

W czasie gdy się nagrzewa przygotowujemy frittate. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy, wszystko dodajemy do jajek i mieszamy.

Masę wylewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy około 2 minuty. Następnie posypujemy tartym serem i wstawiamy patelnię do piekarnika. jeśli macie patelnie z odpinaną rączką to ją odpinamy a jeśli nie, to pieczemy frittate przez około 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Podajemy najchętniej na śniadanie ze świeżym pieczywem.

Kategorie przepisu