Włoska frittata to bardzo proste danie, które można podawać na miliony różnych sposobów. Przygotowując ją sami decydujemy jak będzie smakowała poprzez dodanie wybranych składników.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
W czasie gdy się nagrzewa przygotowujemy frittate. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy, wszystko dodajemy do jajek i mieszamy.
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy około 2 minuty. Następnie posypujemy tartym serem i wstawiamy patelnię do piekarnika. jeśli macie patelnie z odpinaną rączką to ją odpinamy a jeśli nie, to pieczemy frittate przez około 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Podajemy najchętniej na śniadanie ze świeżym pieczywem.