GALART DROBIOWY

Świetne rozwiązanie na smaczną przekąskę np. gdy po obiedzie okazuje się, że zostało sporo rosołu i ugotowanego mięsa.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • rosół - 1 kilogram
  • włoszczyzna - 1 kilogram
  • Jaja - 2 sztuka
  • udka z kurczaka - 1 kilogram
  • żelatyna - 1 dekagram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 442 kcal


Przygotowanie

Na udkach i włoszczyznie ugotować rosół. Mięso wyciagamy studzimy i kroimy w drobne paski lub kosteczkę. Rosół przecedzamy i odmierzamy określoną ilość bulionu, do którego dodajemy żelatynę wg przepisu podanego na opakowaiu. W między czasie w miseczkach układamy plasterki ugotwanego jajka, pokrojoną w kosteczkę marchewkę, można dodać groszek konserwowy,natkę pietruszki i wczesniej pokrojone ugotowane udka. Tak przygotowane miseczki zalewamy przygtowanym rosołem, odczekujemy aż wystygnie, następnie wkładamy do lodówki by stężał. Gotowy galart ma konsystencje galaretki.

Kategorie przepisu
Kuchnia polska Kolacja