GALART DROBIOWY
Świetne rozwiązanie na smaczną przekąskę np. gdy po obiedzie okazuje się, że zostało sporo rosołu i ugotowanego mięsa.
Potrzebne składniki
- rosół - 1000 gram
- włoszczyzna - 1000 gram
- Jaja - 2 sztuka
- Udko z kurczaka - 1000 gram
- żelatyna - 10 gram

Przygotowanie
- rosół - 1 kilogram
- włoszczyzna - 1 kilogram
- Jaja - 2 sztuka
- Udko z kurczaka - 1 kilogram
- żelatyna - 1 dekagram
Na udkach i włoszczyznie ugotować rosół. Mięso wyciagamy studzimy i kroimy w drobne paski lub kosteczkę. Rosół przecedzamy i odmierzamy określoną ilość bulionu, do którego dodajemy żelatynę wg przepisu podanego na opakowaiu. W między czasie w miseczkach układamy plasterki ugotwanego jajka, pokrojoną w kosteczkę marchewkę, można dodać groszek konserwowy,natkę pietruszki i wczesniej pokrojone ugotowane udka. Tak przygotowane miseczki zalewamy przygtowanym rosołem, odczekujemy aż wystygnie, następnie wkładamy do lodówki by stężał. Gotowy galart ma konsystencje galaretki.
