Gołąbki
Gołąbki to mięso mielone z ryżem, zawiniete w liście kapusty. Podawane podsmażane lub w sosie pomidorowym z ziemniakami lub pieczywem.
Potrzebne składniki
- Kapusta biała - 1000 gram
- woda - 2 litr
- sól - 10 gram
- mielone mięso wieprzowo wołowe - 0 gram
- mielone mięso z indyka - 0 gram
- mięso mielone - 0 gram
- ryż - 150 gram
- Cebula - 2 sztuka
- Pieprz - 5 gram
- bułka - 8 gram
- Majeranek - 8 gram
- Jaja - 2 sztuka
- przecier pomidorowy - 16 gram

Kapusta
- Kapusta biała - 1 kilogram
- woda - 2 litr
- sól - 1 łyżeczka
Kapustę nacinamy wkoło głąba lub całkiem go wycinamy. Wkładamy do wysokiego garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Liście z kapusty ściągamy stopniowo, pilnujemy aby były miękkie i się nie porozdzierały.
Farsz
- mielone mięso wieprzowo wołowe - 0 kilogram
- mielone mięso z indyka - 0 kilogram
- mięso mielone - 0 kilogram
- ryż - 150 gram
- Cebula - 2 sztuka
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- bułka - 1 łyżka
- Majeranek - 1 łyżka
- Jaja - 2 sztuka
- przecier pomidorowy - 2 łyżka
Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy. Ryż gotujemy do miękkości. Bułkę namaczamy i miękką dodajemy do mięsa.
Do mięsa i namoczonej bułki dodajemy cebulę, ugotowany ryż, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Na górną część liścia kładziemy kulkę z mięsa, składamy do środka jeden i drugi bok, następnie zawijamy. Zawinięte gołąbki układamy w garnku, na którego dnie wykładamy wolne liście kapusty. Gołąbki układamy zawinięciem do dołu,układamy ciasno jak na zdjęciu.
Wypełniony garnek zalewamy wodą z dodatkiem przecieru pomidorowego, dorzucamy kilka ziarenek pieprzu, sól,ziele angielskie i liście laurowe. Całość przykrywamy talerzem i dociskamy napełnionym słoikiem z wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Można jeść podsmażone lub w zaciągniętym i doprawionym bazylią sosem pomidorowym
