Gołąbki to mięso mielone z ryżem, zawiniete w liście kapusty. Podawane podsmażane lub w sosie pomidorowym z ziemniakami lub pieczywem.
Kapustę nacinamy wkoło głąba lub całkiem go wycinamy. Wkładamy do wysokiego garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Liście z kapusty ściągamy stopniowo, pilnujemy aby były miękkie i się nie porozdzierały.
Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy. Ryż gotujemy do miękkości. Bułkę namaczamy i miękką dodajemy do mięsa.
Do mięsa i namoczonej bułki dodajemy cebulę, ugotowany ryż, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Na górną część liścia kładziemy kulkę z mięsa, składamy do środka jeden i drugi bok, następnie zawijamy. Zawinięte gołąbki układamy w garnku, na którego dnie wykładamy wolne liście kapusty. Gołąbki układamy zawinięciem do dołu,układamy ciasno jak na zdjęciu.
Wypełniony garnek zalewamy wodą z dodatkiem przecieru pomidorowego, dorzucamy kilka ziarenek pieprzu, sól,ziele angielskie i liście laurowe. Całość przykrywamy talerzem i dociskamy napełnionym słoikiem z wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Można jeść podsmażone lub w zaciągniętym i doprawionym bazylią sosem pomidorowym