Gołąbki

Gołąbki to mięso mielone z ryżem, zawiniete w liście kapusty. Podawane podsmażane lub w sosie pomidorowym z ziemniakami lub pieczywem.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 12 person
  • Cena: około 25 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Kapusta biała - 1 kilogram
  • woda - 2 litr
  • sól - 1 łyżeczka
  • mielone mięso wieprzowo wołowe - 0 kilogram
  • mielone mięso z indyka - 0 kilogram
  • mięso mielone - 0 kilogram
  • ryż - 150 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • bułka - 1 łyżka
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Jaja - 2 sztuka
  • przecier pomidorowy - 2 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 53 kcal


Składniki

Kapusta

Kapustę nacinamy wkoło głąba lub całkiem go wycinamy. Wkładamy do wysokiego garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Liście z kapusty ściągamy stopniowo, pilnujemy aby były miękkie i się nie porozdzierały.

Składniki

Farsz

Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy. Ryż gotujemy do miękkości. Bułkę namaczamy i miękką dodajemy do mięsa.

Do mięsa i namoczonej bułki dodajemy cebulę, ugotowany ryż, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Na górną część liścia kładziemy kulkę z mięsa, składamy do środka jeden i drugi bok, następnie zawijamy. Zawinięte gołąbki układamy w garnku, na którego dnie wykładamy wolne liście kapusty. Gołąbki układamy zawinięciem do dołu,układamy ciasno jak na zdjęciu.

Wypełniony garnek zalewamy wodą z dodatkiem przecieru pomidorowego, dorzucamy kilka ziarenek pieprzu, sól,ziele angielskie i liście laurowe. Całość przykrywamy talerzem i dociskamy napełnionym słoikiem z wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Można jeść podsmażone lub w zaciągniętym i doprawionym bazylią sosem pomidorowym