Gotowana czerwona kapusta z jabłkiem

Kapusta czerwona często jest odstawiana na boczny tor w naszym codziennym gotowaniu. Jej przygotowanie nie jest trudne,a smakuje wyśmienicie.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 3 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • kapusta czerwona - 1 kilogram
  • Jabłko - 300 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • ocet - 1 szklanka
  • woda - 600 mililitr
  • Cukier biały - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3 gram
  • ziele angielskie - 2 gram
  • sól - 1 łyżka
  • gozdzik - 3 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 160 kcal


Przygotowanie

Kapustę szatkujemy, jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a cebule siekamy w drobną kostkę.

Wodę zagotowujemy z 3 goździkami, 2 ziarenkami ziela angielskiego i 3 listkami laurowymi.

Do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną kapustę. Do miękkiej już kapusty dokładamy cebulę i jabłka oraz stopniowo, wg smaku dodajemy cukier,ocet, sól i pieprz.

Kapustę jemy na ciepło.

Tak samo przygotowaną kapustę możemy zawekować w słoiki. Po prostu zwiększamy ilość składników i pasteryzujemy zapakowane słoiki około 10 minut.

Gotowana czerwona kapusta świetnie komponuje się pieczonymi mięsami czy roladami.

Zdjęcia