Gulasz drobiowy z papryką

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 45 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 500 gram
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Papryka żółta - 1 sztuka
  • pieczarki - 300 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • bulion drobiowy - 1 kilogram
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • Olej roślinny - 1 łyżka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • papryka ostra, chili - 1 gram
  • papryka słodka - 1 gram
Wartość energetyczna porcji:

ok 210.5 kcal

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy równocześnie masło i olej lub oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy,

Do cebuli dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka,którą doprawiamy przyprawami: solą,pieprzem,

papryką słodką i papryką ostrą podsmażamy na złoto, do całości dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy.

Papryki kroimy w małe kawałki i dokładamy do patelni. Całość smażymy około 5 minut, zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Jeżeli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go mąką, na koniec doprawiamy do smaku.