Bardza prosta i szybka propozycja na obiad. Przygotowany gulasz z łopatki lub szynki wieprzowej z dodatkiem warzyw,podany z kaszą smakuje wyśmienicie.
Mięso myjemy i kroimy w dość dużą kostkę, doprawiamy sola,pieprzem oraz chili. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy by cebula delikatnie się zarumieniła.
Pieczarki kroimy w dogodną dla siebie formę może to być kostka plasterki lub jeszcze inaczej i dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy przez chwilę doprawiając tylko pieprzem. Następnie dorzucamy mięso. Pilnujemy by cebula podczas smażenia mięsa się nie przypaliła. Lekko rumiane mięso zalewamy bulionem lub gorąca wodą z dodatkiem kostki rosołowej. Płynu musi być tyle by lekko przykrył mięso. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy startą marchewkę i pokrojona w plasterki paprykę,możemy również dołożyć starty ogórek kiszony. Całość gotujemy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie zagęszczamy sos. W osobnym naczyniu przesiewamy obie mąki dodajemy niewielką ilość wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy pilnując by był wystarczająco gęsty ale i bez grudek. Sos możemy jeszcze doprawić przyprawą w płynie i pierzem.
Gotowy gulasz można podawać z pieczywem, ziemniakami lub kaszą. Najlepszy dodatkiem dla tego dania moim zdaniem jest pokrojony w plasterki ogórek kiszony lub ewentualnie buraczki.