Gulasz wieprzowy z warzywami

Bardza prosta i szybka propozycja na obiad. Przygotowany gulasz z łopatki lub szynki wieprzowej z dodatkiem warzyw,podany z kaszą smakuje wyśmienicie.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 40 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 1 kilogram
  • Cebula - 2 sztuka
  • marchew - 2 sztuka
  • pieczarki - 200 gram
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Ogórek kiszony - 1 szklanka
  • Mąka - Kartoflanka - 1 łyżka
  • Mąka - 1 łyżka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • ząbek czosnku - 1 łyżeczka
  • papryka ostra, chili - 1 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 484.5 kcal


Przygotowanie

Mięso myjemy i kroimy w dość dużą kostkę, doprawiamy sola,pieprzem oraz chili. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.

W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy by cebula delikatnie się zarumieniła.

Pieczarki kroimy w dogodną dla siebie formę może to być kostka plasterki lub jeszcze inaczej i dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy przez chwilę doprawiając tylko pieprzem. Następnie dorzucamy mięso. Pilnujemy by cebula podczas smażenia mięsa się nie przypaliła. Lekko rumiane mięso zalewamy bulionem lub gorąca wodą z dodatkiem kostki rosołowej. Płynu musi być tyle by lekko przykrył mięso. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy startą marchewkę i pokrojona w plasterki paprykę,możemy również dołożyć starty ogórek kiszony. Całość gotujemy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie zagęszczamy sos. W osobnym naczyniu przesiewamy obie mąki dodajemy niewielką ilość wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy pilnując by był wystarczająco gęsty ale i bez grudek. Sos możemy jeszcze doprawić przyprawą w płynie i pierzem.

Gotowy gulasz można podawać z pieczywem, ziemniakami lub kaszą. Najlepszy dodatkiem dla tego dania moim zdaniem jest pokrojony w plasterki ogórek kiszony lub ewentualnie buraczki.

Kategorie przepisu
Potrawy z mięsa Obiad