Hamburger

Przepis na smacznego domowego hamburgera jest bardzo prosty, wystarczą ulubione składniki i chwila wolnego czasu.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 20 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Bułka kajzerka - 4 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • mięso mielone - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • bułka czerstwa - 100 gram
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Majeranek - 5 gram
  • musztarda - 1 łyżka
  • cebula czerwona - 1 szklanka
  • majonez - 1 łyżka
  • łagodny ketchup - 1 łyżka
  • surówka z kiszonej kapusty - 1 łyżka
  • Ser żółty w plastrach - 1 plasterek
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 644.5 kcal


Składniki

Bułki

Bułki z sezamem rozcinamy prawie do końca, smarujemy masłem i smażymy na złoty kolor na suchej patelni.

Składniki

Kotlety mielone

Bułkę namaczamy w mleku, mielimy z cebulą, dodajemy do mięsa,doprawiamy solą, pierzem i musztardą. Na koniec dodajemy jajko i dobrze wyrabiamy mięso, odstawiamy na pół godzinki do lodówki. Po wyjęciu z lodówki formujemy kotlety w rozmiarze naszych bułek i smażymy na złoto z obu stron.

Składniki

Hamburger

Każdą bułkę smarujemy majonezem i ketchupem, na spodniej bułce układam kotleta na górnej plaster sera, do środka wkładam pokrojoną w piórka cebulę i surówkę. Przygotowanego hamburgera wstawiam do nagrzanego do 150°C piekarnika na około 5 minut. Tak aby ser się rozpuścił , a bułka była chrupiąca i miękka.

Zdjęcia