Jaskółcze gniazdo
Popularnie nazywane jajkiem po szkocku, to po prostu ugotowane jajko na twardo w mięsie mielonym. Atrakcyjnie wygląda i świetnie smakuje. Inna odsłona mięsa mielonego.
Potrzebne składniki
- mielone mięso wieprzowo wołowe - 500 gram
- Jaja - 6 sztuka
- Bułka kajzerka - 1 sztuka
- kostka rosołowa wołowa - 8 gram
- woda - 0.25 litr
- bułka tarta - 200 gram
- Olej roślinny - 0.2 litr
- Cebula - 1 sztuka

Przygotowanie
- mielone mięso wieprzowo wołowe - 500 gram
- Jaja - 6 sztuka
- Bułka kajzerka - 1 sztuka
- kostka rosołowa wołowa - 1 łyżka
- woda - 1 szklanka
- bułka tarta - 200 gram
- Olej roślinny - 200 mililitr
- Cebula - 1 sztuka
- Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie, następnie namoczyć w niej czerstwą kajzerkę.
- Do miski wrzucić mięso, pokrojoną w kostkę cebule (można ją wcześniej podsmażyć), odsączoną kajzerkę i jedno surowe jajko. Całość doprawić wedle uznania do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
- 4 jajka ugotowane na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
- Jajka obklejamy wkoło mięsem tworząc kulę.
- Tak przygotowane jajka obtoczyć w jajku i bułce tartej.
- Smażyć na głębokim oleju na wolnym ogniu do czasu aż gniazdka się zarumienią.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!