Jaskółcze gniazdo

Popularnie nazywane jajkiem po szkocku, to po prostu ugotowane jajko na twardo w mięsie mielonym. Atrakcyjnie wygląda i świetnie smakuje. Inna odsłona mięsa mielonego.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 3 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • mielone mięso wieprzowo wołowe - 500 gram
  • Jaja - 6 sztuka
  • Bułka kajzerka - 1 sztuka
  • kostka rosołowa wołowa - 1 łyżka
  • woda - 1 szklanka
  • bułka tarta - 200 gram
  • Olej roślinny - 200 mililitr
  • Cebula - 1 sztuka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 442735 kcal


Przygotowanie

  1. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie, następnie namoczyć w niej czerstwą kajzerkę.
  2. Do miski wrzucić mięso, pokrojoną w kostkę cebule (można ją wcześniej podsmażyć), odsączoną kajzerkę i jedno surowe jajko. Całość doprawić wedle uznania do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
  3. 4 jajka ugotowane na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
  4. Jajka obklejamy wkoło mięsem tworząc kulę.
  5. Tak przygotowane jajka obtoczyć w jajku i bułce tartej.
  6. Smażyć na głębokim oleju na wolnym ogniu do czasu aż gniazdka się zarumienią.

Zdjęcia