gotu-jemy

Jaskółcze gniazdo

Popularnie nazywane jajkiem po szkocku, to po prostu ugotowane jajko na twardo w mięsie mielonym. Atrakcyjnie wygląda i świetnie smakuje. Inna odsłona mięsa mielonego.



Potrzebne składniki

  • mielone mięso wieprzowo wołowe - 500 gram
  • Jaja - 6 sztuka
  • Bułka kajzerka - 1 sztuka
  • kostka rosołowa wołowa - 8 gram
  • woda - 0.25 litr
  • bułka tarta - 200 gram
  • Olej roślinny - 0.2 litr
  • Cebula - 1 sztuka
Propozycja podania Jaskółcze gniazdo

Przygotowanie

  • mielone mięso wieprzowo wołowe - 500 gram
  • Jaja - 6 sztuka
  • Bułka kajzerka - 1 sztuka
  • kostka rosołowa wołowa - 1 łyżka
  • woda - 1 szklanka
  • bułka tarta - 200 gram
  • Olej roślinny - 200 mililitr
  • Cebula - 1 sztuka
  1. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie, następnie namoczyć w niej czerstwą kajzerkę.
  2. Do miski wrzucić mięso, pokrojoną w kostkę cebule (można ją wcześniej podsmażyć), odsączoną kajzerkę i jedno surowe jajko. Całość doprawić wedle uznania do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
  3. 4 jajka ugotowane na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
  4. Jajka obklejamy wkoło mięsem tworząc kulę.
  5. Tak przygotowane jajka obtoczyć w jajku i bułce tartej.
  6. Smażyć na głębokim oleju na wolnym ogniu do czasu aż gniazdka się zarumienią.