Kaczka pieczona z jabłkami

Potrawa regionalna wielkopolski, pomysł na elegancki np świąteczny obiad.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 30 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 240 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • kaczka - 1 kilogram
  • Jabłko - 2 gram
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżka
  • ocet jabłkowy - 2 łyżka
  • ząbek czosnku - 3 gram
  • miód - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • Majeranek - 2 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 91.25 kcal


Składniki

Przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny,następnie nacieramy majerankiem. Gotowymi faszerujemy kaczkę i spinamy ją wykałaczkami.

Składniki

Marynata

Z podanych składników przygotowujemy marynatę i nacieramy nią kaczkę na zewnatrz i w środku.

Odstawiamy na noc.

Kaczkę najpierw faszerujemy jabłkami, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 st przez około 2 godziny, od czasu do czasu polewając ją wytapiającym się tłuszczem.Przez pierwszą godzinę kaczkę przykrywamy.Mięso jest gotowe gdy po wkłuciu widelca tłuszcz jest bezbarwny a nie różowy.

Podajemy z ziemniakmi i surówką