gotu-jemy

Karczek z grilla

Kolejna, mięsna propozycja na pyszne danie z grilla. Świetnie smakuje podane z grillowanymi warzywami lub surówką.



Potrzebne składniki

  • karkówka - 1000 gram
  • musztarda - 40 gram
  • oliwa z oliwek - 0.04 litr
  • Pieprz - 10 gram
  • sól - 10 gram
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
Propozycja podania Karczek z grilla

Marynowanie i grillowanie

  • karkówka - 1 kilogram
  • musztarda - 5 łyżka
  • oliwa z oliwek - 5 łyżka
  • Pieprz - 10 gram
  • sól - 10 gram
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  1. Umyte mięso pokroić na kotlety o grubości 1 cm. Rozbić tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem.
  2. 5-6 łyżek musztardy wymieszać z taką samą ilością oliwy z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  3. Marynatą posmarować mięso i zawinąć w folię aluminiową.
  4. Schładzać w lodówce przez całą noc.
  5. Grillować na średnio rozgrzanym grillu.