Keks

Typowo świąteczne ciasto z mnóstwem bakalii. Najlepiej smakuje polane lukrem

  • Autor: Nat
  • Liczba porcji: 10 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 70 min
  • Trudność:

Składniki

  • Mieszanka keksowa - 100 gram
  • Mąka - 300 gram
  • masło - 150 gram
  • Jaja - 4 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 31 kcal

Akcesoria

blaszka do pieczenia piekarnik mikser miska

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

blaszka do pieczenia
Najtańszy: BERGHOFF Blaszka okręgła do pieczenia ciasta 28,5 cm 4490136
już od:
14.9
ZOBACZ
piekarnik
Najtańszy: AMICA IN AMMB44E1GCM - Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali
już od:
1675
ZOBACZ
mikser
Najtańszy: MPM Mikser z misą obrotową 2,5L Małgosia HM-936
już od:
113.93
ZOBACZ
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l
już od:
2.99
ZOBACZ

Cena razem: 1806.82


Ciasto

  1. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodawać pojedynczo jaja i żółtko. Po każdym dokładnie wymieszać.
  3. Dodać mąkę i proszek i dokładnie wymieszać.
  4. Z mieszanki keksowej odsypać dwie łyżki do miseczki. Resztę obtoczyć w mące i dodać do masy. Wymieszać.
  5. Formę (keksówkę) wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Wylej ciasto. Wierzch ciasta można posmarować pozostałym białkiem.
  6. Ciasto należy piec około godziny (należy sprawdzić patyczkiem) w 180 C.
  7. Wystudzony keks można udekorować lukrem i posypać resztą mieszanki.

Wartość energetyczna porcji to około 31 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Ciasta i desery Deser