Przedstawiam Wam wersję na mój domowy ketchup. Jest on delikatny, wyrazisty i łagodny. Jeśli lubisz ketchup to musisz koniecznie spróbować zrobić swój.
![]() |
garnek
Najtańszy: Silesia Garnek Prosty 1,65L Pastel Żółty (205002910) |
już od:
18.33 zł |
ZOBACZ |
![]() |
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc |
już od:
7.55 zł |
ZOBACZ |
![]() |
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403) |
już od:
12.99 zł |
ZOBACZ |
![]() |
moździerz
Najtańszy: Kesper Moździerz Z Tłuczkiem Z Porcelany (B015N39Myi) |
już od:
59.99 zł |
ZOBACZ |
![]() |
prasa do czosnku
Najtańszy: Prymus Agd Wyciskacz Do Czosnku 15,5 cm |
już od:
13.49 zł |
ZOBACZ |
![]() |
blender
Najtańszy: MANTA BLENDER HBL101 SUSAN |
już od:
38.49 zł |
ZOBACZ |
![]() |
pałka do ciasta
Najtańszy: Garneczki Drewniana kula do ucierania IRKA 66337 |
już od:
3.99 zł |
ZOBACZ |
![]() |
sitko
Najtańszy: Sitko 8cm raczka metalowa 14035 |
już od:
2.9 zł |
ZOBACZ |
Najpierw parzymy pomidory i obieramy ze skórki, aby było łatwiej najlepiej pomidory ponacinać delikatnie i w garnku zalać wrzątkiem i przykryć dekielkiem. Szybciej się sparzą.
Obrane pomidory kroimy na ćwiartki (i ewentualnie wydrążamy pestki) i gotujemy. W tym czasie w moździerzu rozdrabniamy na proszek gorczycę (zamiast gorczycy można wrzucić 2 łyżeczki musztardy), jeśli nie masz moździerza to możesz użyć wałka do cista i drewnianej deski do krojenia. Cebule kroimy na bardzo drobną kosteczkę, jabłko obieramy i trzemy na tarce na bardzo cienkich oczkach. Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy do gotujących się pomidorów.
Następnie obieramy 2-3 ząbki czosnku i przez praskę wrzucamy do pomidorów wraz z całą resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy. W tym momencie musimy spróbwować ketchup i doprawić solą, pieprzem i cukrem pod nasze gusta.
Wszystko przez chwile razem gotujemy i następnie robimy jednolitą masę blenderem albo tłuczkiem do ziemniaków.
Całość przez sitko przeciskamy do nowego garnka (polecam duże sitko z bardzo małymi oczkami (najmniejszymi jakie są) i przeciskać pałką do urabiania ciasta) i gotujemy tak długo, aż ketchup osiągnie odpowiednią konsystencje.
Ketchup można jeść na ciepło i na zimno. Jeśli chcesz go przechowywać to do suchych słoików wlej gorący ketchup, zakręć i odwróć, aby się zawekowały. W ten sposób wystarczy na kilka tygodni. Jeśli ma wytrzymać całą zimę to musisz dodatkowo go pasteryzować.
Wartość energetyczna porcji to około 216.4 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.