Ketchup domowy (łagodny)

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 5 person
  • Cena: około 20 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 80 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • pomidor - 2 kilogram
  • gorczyca - 2 łyżeczka
  • Szalotka - czosnek askaloński - 0.5 sztuka
  • Jabłko - 2 sztuka
  • Cebula - 2 sztuka
  • ocet jabłkowy - 3 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżeczka
  • Cukier biały - 6 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
Wartość energetyczna porcji:

ok 216.4 kcal

Akcesoria

garnek deska do krojenia nóż kuchenny moździerz prasa do czosnku blender pałka do ciasta sitko

Przygotowanie

Najpierw parzymy pomidory i obieramy ze skórki, aby było łatwiej najlepiej pomidory ponacinać delikatnie i w garnku zalać wrzątkiem i przykryć dekielkiem. Szybciej się sparzą.

Obrane pomidory kroimy na ćwiartki (i ewentualnie wydrążamy pestki) i gotujemy. W tym czasie w moździerzu rozdrabniamy na proszek gorczycę (zamiast gorczycy można wrzucić 2 łyżeczki musztardy), jeśli nie masz moździerza to możesz użyć wałka do cista i drewnianej deski do krojenia. Cebule kroimy na bardzo drobną kosteczkę, jabłko obieramy i trzemy na tarce na bardzo cienkich oczkach. Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy do gotujących się pomidorów.

Następnie obieramy 2-3 ząbki czosnku i przez praskę wrzucamy do pomidorów wraz z całą resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy. W tym momencie musimy spróbwować ketchup i doprawić solą, pieprzem i cukrem pod nasze gusta.

Wszystko przez chwile razem gotujemy i następnie robimy jednolitą masę blenderem albo tłuczkiem do ziemniaków.

Całość przez sitko przeciskamy do nowego garnka (polecam duże sitko z bardzo małymi oczkami (najmniejszymi jakie są) i przeciskać pałką do urabiania ciasta) i gotujemy tak długo, aż ketchup osiągnie odpowiednią konsystencje.


Ketchup można jeść na ciepło i na zimno. Jeśli chcesz go przechowywać to do suchych słoików wlej gorący ketchup, zakręć i odwróć, aby się zawekowały. W ten sposób wystarczy na kilka tygodni. Jeśli ma wytrzymać całą zimę to musisz dodatkowo go pasteryzować.


Wartość energetyczna porcji to około 216.4 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Przetwory