Ketchup domowy (łagodny)

Przedstawiam Wam wersję na mój domowy ketchup. Jest on delikatny, wyrazisty i łagodny. Jeśli lubisz ketchup to musisz koniecznie spróbować zrobić swój.

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 5 person
  • Cena: około 20 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 80 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • pomidor - 2 kilogram
  • gorczyca - 2 łyżeczka
  • Szalotka - czosnek askaloński - 0.5 sztuka
  • Jabłko - 2 sztuka
  • Cebula - 2 sztuka
  • ocet jabłkowy - 3 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżeczka
  • Cukier biały - 6 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 216.4 kcal

Akcesoria

garnek deska do krojenia nóż kuchenny moździerz prasa do czosnku blender pałka do ciasta sitko

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

garnek
Najtańszy: Silesia Garnek Prosty 1,65L Pastel Żółty (205002910)
już od:
18.33
ZOBACZ
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc
już od:
7.55
ZOBACZ
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403)
już od:
12.99
ZOBACZ
moździerz
Najtańszy: Kesper Moździerz Z Tłuczkiem Z Porcelany (B015N39Myi)
już od:
59.99
ZOBACZ
prasa do czosnku
Najtańszy: Prymus Agd Wyciskacz Do Czosnku 15,5 cm
już od:
13.49
ZOBACZ
blender
Najtańszy: MANTA BLENDER HBL101 SUSAN
już od:
38.49
ZOBACZ
pałka do ciasta
Najtańszy: Garneczki Drewniana kula do ucierania IRKA 66337
już od:
3.99
ZOBACZ
sitko
Najtańszy: Sitko 8cm raczka metalowa 14035
już od:
2.9
ZOBACZ

Cena razem: 157.73


Przygotowanie

Najpierw parzymy pomidory i obieramy ze skórki, aby było łatwiej najlepiej pomidory ponacinać delikatnie i w garnku zalać wrzątkiem i przykryć dekielkiem. Szybciej się sparzą.

Obrane pomidory kroimy na ćwiartki (i ewentualnie wydrążamy pestki) i gotujemy. W tym czasie w moździerzu rozdrabniamy na proszek gorczycę (zamiast gorczycy można wrzucić 2 łyżeczki musztardy), jeśli nie masz moździerza to możesz użyć wałka do cista i drewnianej deski do krojenia. Cebule kroimy na bardzo drobną kosteczkę, jabłko obieramy i trzemy na tarce na bardzo cienkich oczkach. Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy do gotujących się pomidorów.

Następnie obieramy 2-3 ząbki czosnku i przez praskę wrzucamy do pomidorów wraz z całą resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy. W tym momencie musimy spróbwować ketchup i doprawić solą, pieprzem i cukrem pod nasze gusta.

Wszystko przez chwile razem gotujemy i następnie robimy jednolitą masę blenderem albo tłuczkiem do ziemniaków.

Całość przez sitko przeciskamy do nowego garnka (polecam duże sitko z bardzo małymi oczkami (najmniejszymi jakie są) i przeciskać pałką do urabiania ciasta) i gotujemy tak długo, aż ketchup osiągnie odpowiednią konsystencje.


Ketchup można jeść na ciepło i na zimno. Jeśli chcesz go przechowywać to do suchych słoików wlej gorący ketchup, zakręć i odwróć, aby się zawekowały. W ten sposób wystarczy na kilka tygodni. Jeśli ma wytrzymać całą zimę to musisz dodatkowo go pasteryzować.


Wartość energetyczna porcji to około 216.4 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Przetwory