gotu-jemy

Kieszonki z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem

Drobiowe kieszonki z kurczaka to wyjątkowo prosta propozycja na obiad. Pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż i faszerujemy szpinakiem i serem. Farsz można zastąpić pieczarkami lub suszonymi pomidorami, wnętrze kieszonki dostosujemy do własnych upodobań.



Potrzebne składniki

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • szpinak - 16 gram
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Ser żółty w plastrach - 2 sztuka
  • bułka tarta - 250 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • Olej roślinny - 0.25 litr
Propozycja podania Kieszonki z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • szpinak - 2 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • Ser żółty w plastrach - 2 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • Jaja - 2 sztuka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  1. Szpinak podsmażamy na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu.
  3. Następnie kroimy wzdłuż tworząc w środku kieszeń. Nacieramy przyprawami na zewnątrz i wewnątrz.
  4. Do środka wkładamy plasterek żółtego sera oraz łyżkę usmażonego szpinaku.
  5. Tak przygotowaną pierś dobrze dociskamy by farsz nie uciekł, maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
  6. Pierś smażymy na dość głębokim tłuszczu do zarumienienia, usmażone wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30 minut temperaturze 180 st Celsjusza.