Kieszonki z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 2 person
  • Cena: około 20 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 40 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • szpinak - 2 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • Ser żółty w plastrach - 2 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • Jaja - 2 sztuka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
Wartość energetyczna porcji:

ok 1421 kcal

Akcesoria

deska do krojenia nóż kuchenny patelnia

Przygotowanie

  1. Szpinak podsmażamy na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu.
  3. Następnie kroimy wzdłuż tworząc w środku kieszeń. Nacieramy przyprawami na zewnątrz i wewnątrz.
  4. Do środka wkładamy plasterek żółtego sera oraz łyżkę usmażonego szpinaku.
  5. Tak przygotowaną pierś dobrze dociskamy by farsz nie uciekł, maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
  6. Pierś smażymy na dość głębokim tłuszczu do zarumienienia, usmażone wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30 minut temperaturze 180 st Celsjusza.


Wartość energetyczna porcji to około 1421 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.