Kieszonki z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem
Drobiowe kieszonki z kurczaka to wyjątkowo prosta propozycja na obiad. Pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż i faszerujemy szpinakiem i serem. Farsz można zastąpić pieczarkami lub suszonymi pomidorami, wnętrze kieszonki dostosujemy do własnych upodobań.
Potrzebne składniki
- Pierś z kurczaka - 2 sztuka
- szpinak - 16 gram
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- Ser żółty w plastrach - 2 sztuka
- bułka tarta - 250 gram
- Jaja - 2 sztuka
- Olej roślinny - 0.25 litr

Przygotowanie
- Pierś z kurczaka - 2 sztuka
- szpinak - 2 łyżka
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- sól - 1 łyżeczka
- Pieprz - 1 łyżeczka
- Ser żółty w plastrach - 2 sztuka
- bułka tarta - 1 szklanka
- Jaja - 2 sztuka
- Olej roślinny - 1 szklanka
- Szpinak podsmażamy na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu.
- Następnie kroimy wzdłuż tworząc w środku kieszeń. Nacieramy przyprawami na zewnątrz i wewnątrz.
- Do środka wkładamy plasterek żółtego sera oraz łyżkę usmażonego szpinaku.
- Tak przygotowaną pierś dobrze dociskamy by farsz nie uciekł, maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
- Pierś smażymy na dość głębokim tłuszczu do zarumienienia, usmażone wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30 minut temperaturze 180 st Celsjusza.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!