Przepis znalazłam na jakimś bardzo apetycznyn blogu, sprawdziłam na sobie i rodzinie więc mogę szczerze polecić. Kotlety drobiowe o zabawnej nazwie są bardzo soczyste i dodatkowo smaczne. Polecam jako kolejna odmiana fileta z kurczaka.
![]() |
patelnia
Najtańszy: BergHOFF Patelnia 20cm Eclipse (Czerwona) 3700119 |
już od:
31.5 zł |
ZOBACZ |
![]() |
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l |
już od:
2.99 zł |
ZOBACZ |
![]() |
łyżka drewniana
Najtańszy: Banquet Brillante Łyżka Drewniana Okrągła 40 Cm 27Wsr40Cm |
już od:
3.33 zł |
ZOBACZ |
Na początku przygotowuje piersi z kurczaka, obmywam, kroje na mniejsze kawałki i rozbijam jak na kotlety. Nie doprawiam.
W dość dużej misce przygotowuję marynate: 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 3 łyżki oleju, czubata łyżeczka papryki słodkiej, mała łyżeczka soli i duże szczyty pieprzu i chilli. Dodatkowo dwie łyżki jogurtu naturalnego i przecisnięte przez praske ząbki czosnku. Wszystkie składniki dobrze mieszam, następnie wkładam mięso i dobrze obtaczam każdy kawałek. Mięso w misce wstawiam na minimum godzinę do lodówki. Pozostały olej rozgrzewam na patelni i smażę kotleciki na średnim ogniu z obu stron do momentu zarumienienia. Kotleciki podaję z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Wartość energetyczna porcji to około 340.25 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.