gotu-jemy

Kotleciki szu-szu

Przepis znalazłam na jakimś bardzo apetycznyn blogu, sprawdziłam na sobie i rodzinie więc mogę szczerze polecić. Kotlety drobiowe o zabawnej nazwie są bardzo soczyste i dodatkowo smaczne. Polecam jako kolejna odmiana fileta z kurczaka.



Potrzebne składniki

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • Jogurt naturalny - 16 gram
  • Żółtko jaja - 24 gram
  • Olej roślinny - 0.072 litr
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • papryka słodka - 5 gram
  • sól - 2.5 gram
  • papryka ostra, chili - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • mąka ziemniaczana - 24 gram
Propozycja podania Kotleciki szu-szu

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • Jogurt naturalny - 2 łyżka
  • Żółtko jaja - 3 łyżka
  • Olej roślinny - 9 łyżka
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • papryka ostra, chili - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżka

Na początku przygotowuje piersi z kurczaka, obmywam, kroje na mniejsze kawałki i rozbijam jak na kotlety. Nie doprawiam.

W dość dużej misce przygotowuję marynate: 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 3 łyżki oleju, czubata łyżeczka papryki słodkiej, mała łyżeczka soli i duże szczyty pieprzu i chilli. Dodatkowo dwie łyżki jogurtu naturalnego i przecisnięte przez praske ząbki czosnku. Wszystkie składniki dobrze mieszam, następnie wkładam mięso i dobrze obtaczam każdy kawałek. Mięso w misce wstawiam na minimum godzinę do lodówki. Pozostały olej rozgrzewam na patelni i smażę kotleciki na średnim ogniu z obu stron do momentu zarumienienia. Kotleciki podaję z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.