Kotlet de volaille

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 4 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Mąka - 1 szklanka
  • Jaja - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • masło - 60 gram
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • szczypiorek (pęczek) - 1 łyżeczka
  • Cytryna - 1 sztuka
Wartość energetyczna porcji:

ok 799.25 kcal

Składniki

Przygotowanie

Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i filetujemy. Każdy filet rozbijamy przez folię spożywczą na bardzo cienkie kotlety uważając przy tym by nie podziurawić mięsa. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy filet układamy wałeczek z ziołowego masła, zawijamy jak roladkę. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.

Głęboki olej rozgrzewamy do temperatury około 180 st, każdego de volaille smażymy na złoty kolor z każdej strony. Smazymy około 8-10 minut, następnie odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy.

Składniki

Masło ziołowe

Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Do masła dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę lub drobno pocięty czosnek. Wszystko razem mieszamy dodając skórkę z 1/4 cytryny i wyciśnięty sok.