Klasyczny przepis na de volailla, czyli roladki nadziane aromatycznym ziołowym masłem.
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i filetujemy. Każdy filet rozbijamy przez folię spożywczą na bardzo cienkie kotlety uważając przy tym by nie podziurawić mięsa. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy filet układamy wałeczek z ziołowego masła, zawijamy jak roladkę. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Głęboki olej rozgrzewamy do temperatury około 180 st, każdego de volaille smażymy na złoty kolor z każdej strony. Smazymy około 8-10 minut, następnie odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy.
Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Do masła dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę lub drobno pocięty czosnek. Wszystko razem mieszamy dodając skórkę z 1/4 cytryny i wyciśnięty sok.