Krokiety z chleba tostowego

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 7 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 30 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • chleb tostowy - 1 sztuka
  • Ser żółty w plastrach - 100 gram
  • szynka wieprzowa - 100 gram
  • Kulka mozzarelli - 1 sztuka
  • Jaja - 3 sztuka
  • mleko - 100 mililitr
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 0.5 szklanka
Wartość energetyczna porcji:

ok 9549 kcal

Akcesoria

wałek do ciasta nóż kuchenny deska do krojenia patelnia

Przygotowanie

Najpierw odkrajamy skórki z chleba. Następnie rozwałkowujemy go najcieniej jak się da.

Kulkę mozzarelii kroimy w paski. Przygotowujemy po plasterku sera i szynki na każdy kawałek chleba tostowego i na środek plasterek mozzarelii

Przygotowujemy sobie jajko z mlekiem w osobnej miseczce i mieszamy ze sobą. Na osobnym talerzyku wysypujemy bułkę tartą. Zawijamy chlebki z zawartością, obmaczamy w jajku i dokładnie obtaczamy - nie może być wolnej, nie zaklejonej przestrzeni, bo wycieknie nam ser do oleju.

Smażymy z każdej strony, aż się zarumieni. Podajemy gorące.

Wartość energetyczna porcji to około 9549 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.