Danie dość czasochłonne, ale smaczne i syte. Idealnie nada się na niedzielny obiad, można spokojnie poczęstować gości :)
Królika nalezy podzielić na porcje, umyć i osuszyć oraz ponakłuwać nozem. Czosnek obrać i pokroić w słupki,jeśli ktoś lubi czosnek moze zwiększyć ilość ząbków. Pokrojony czosnek wkładamy w wczesniej porobione otwory, dzięki takiemu zabiegowi mięso jest bardziej kruche i bardziej aromatyczne. Pozostałymi przyprawami: majerankiem i pieprzem nacieramy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
Królik jeszcze lepszy jest przemrozony wiec gdy mamy swiezego królika, to mozna go zaprawic w taki sposób, zamrozić i przygotować innym razem.
Gdy mięso na drugi dzień nabierze aromatów, smazymy je na bardzo rozgrzanym tłuszczu dołownie do lekkiego zarumienienia. Wazne by tłuszcz był rozgrzany wtedy mięso nie wpija go niepotrzebnie. Po delikatnym obsmazeniu zmniejszamy ogień i parujemy go kilka godzin. Gdy zacznie miękknąć solimy i podlewamy śmietaną. Sos robi się samoistnie i jest naprawdę smaczny, śmietankowy z posmakiem czosnku.
Gotowego królika podajemy z ziemniakami lub kluskami i ulubioną surówką.