Kruche ciasto z malinami i pianką.

Kruche ciasto z malinami i wyśmienitą pianką. Trafi w każde podniebienie. ;)

  • Autor: zuzanna_zalunska
  • Liczba porcji: 10 person
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 80 min
  • Trudność:
autor: zuzanna_zalunska

Składniki

  • mąka tortowa - 2.5 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 250 gram
  • cukier puder - 3 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczka
  • żółtka - 100 gram
  • maliny - 600 gram
  • białka - 175 gram
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • budyń śmietankowy - 70 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 309.6 kcal


Składniki

składniki na kruche ciasto.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i zagnieść (również można zmiksować w mikserze). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. 20 minut.

Blachę o standardowych wymiarach, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na spód blachy, lekko przyklepujemy palcami i wyrównujemy. Układamy gęsto maliny.

Składniki

składniki na piankę

Ubić białka mikserem. Po ubiciu na sztywno powoli wsypywać cukier, cały czas ubijajać na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. 

Dobrze ubitą piankę, wyłożyć na ciasto, rozprowadzić. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.


Kategorie przepisu
Kuchnia polska Deser

Zdjęcia