gotu-jemy

Kruche ciasto z malinami i pianką.

Kruche ciasto z malinami i wyśmienitą pianką. Trafi w każde podniebienie. ;)



Potrzebne składniki

  • mąka tortowa - 625 gram
  • margaryna do pieczenia - 250 gram
  • cukier puder - 24 gram
  • proszku do pieczenia - 10 gram
  • Żółtko jaja - 100 gram
  • maliny - 600 gram
  • Białko jaja kurzego - 175 gram
  • Cukier biały - 250 gram
  • budyń śmietankowy - 70 gram
Propozycja podania Kruche ciasto z malinami i pianką.

składniki na kruche ciasto.

  • mąka tortowa - 2.5 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 250 gram
  • cukier puder - 3 łyżka
  • proszku do pieczenia - 2 łyżeczka
  • Żółtko jaja - 100 gram
  • maliny - 600 gram

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i zagnieść (również można zmiksować w mikserze). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. 20 minut.

Blachę o standardowych wymiarach, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na spód blachy, lekko przyklepujemy palcami i wyrównujemy. Układamy gęsto maliny.

składniki na piankę

  • Białko jaja kurzego - 175 gram
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • budyń śmietankowy - 70 gram

Ubić białka mikserem. Po ubiciu na sztywno powoli wsypywać cukier, cały czas ubijajać na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. 

Dobrze ubitą piankę, wyłożyć na ciasto, rozprowadzić. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.