gotu-jemy

Kurczak bazyliszek

Faszerowany kurczak pieczony w całości. Fajny pomysł na niedzielny obiad lub by poczęstować gości.



Potrzebne składniki

  • kurczak - 1000 gram
  • świeża bazylia - 1 gram
  • oliwa z oliwek - 0.25 litr
  • cebula czerwona - 4 gram
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
Propozycja podania Kurczak bazyliszek

Przygotowanie

  • kurczak - 1 kilogram
  • świeża bazylia - 1 gram
  • oliwa z oliwek - 1 szklanka
  • cebula czerwona - 4 gram
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Połowę z pęczku bazylii siekamy i wkładamy do środka kurczaka. Pozostała blendujemy z dodatkiem oliwą z oliwek, sokiem i tarta skórką z cytryny, solą i pieprzem. Dobrze smarujemy kurczaka pozostawiając trochę żeby natrzeć cebulę.

Nasmarowanego kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie do brytfanki dokładamy obrane i natarte pozostałą marynatą przecięte na pół cebule.Pieczemy jeszcze około 45 minut aż kurczak będzie miękki.

Podajemy z ziemniakami i surówką.