Kurczak bazyliszek
Faszerowany kurczak pieczony w całości. Fajny pomysł na niedzielny obiad lub by poczęstować gości.
Potrzebne składniki
- kurczak - 1000 gram
- świeża bazylia - 1 gram
- oliwa z oliwek - 0.25 litr
- cebula czerwona - 4 gram
- ząbek czosnku - 1 gram
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram

Przygotowanie
- kurczak - 1 kilogram
- świeża bazylia - 1 gram
- oliwa z oliwek - 1 szklanka
- cebula czerwona - 4 gram
- ząbek czosnku - 1 gram
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Połowę z pęczku bazylii siekamy i wkładamy do środka kurczaka. Pozostała blendujemy z dodatkiem oliwą z oliwek, sokiem i tarta skórką z cytryny, solą i pieprzem. Dobrze smarujemy kurczaka pozostawiając trochę żeby natrzeć cebulę.
Nasmarowanego kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie do brytfanki dokładamy obrane i natarte pozostałą marynatą przecięte na pół cebule.Pieczemy jeszcze około 45 minut aż kurczak będzie miękki.
Podajemy z ziemniakami i surówką.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!