Kurczak w kremowym, pikantnym sosie curry sprawdzi się na szybki obiad lub lekką kolacje . Smakuje najlepiej podany z surówką z kapusty pekińskiej i gotowanym na sypko ryżem basmati.
![]() |
Wok
Najtańszy: Pro Orient S C Patelnia Ręcznie Kuta Wok Z Okrągłym Dnem 31 Cm |
już od:
89.9 zł |
ZOBACZ |
![]() |
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l |
już od:
2.99 zł |
ZOBACZ |
![]() |
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc |
już od:
7.55 zł |
ZOBACZ |
![]() |
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403) |
już od:
12.99 zł |
ZOBACZ |
Pierś z kurczaka myje, oczyszczam z błonek, a następnie kroje w kostkę. Przekładam do miseczki i doprawiam przyprawami: curry, pieprzem, chilli można również użyć odrobinę soli i kurkumy. Mięso doprawiamy według własnych proporcji jeśli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie to dodaje więcej chilli i pieprzu. Mięso odkładam na 30 minut do lodówki by przegryzly się smaki. W woku rozgrzewam łyżkę oleju, czosnek kroje w paseczki, a cebulę w piórka i wrzucam na rozgrzany olej, podsmażam, następnie dodaje pokrojone w kostkę mięso. Całość razem smażę do zarumienienia się mięsa, po tym czasie zmniejszam ogień pod patelnia i przykrywam mięso by puściło soki. Jeżeli jest mało płynu podlewam bulionem. Gdy mięso jest gotowe zageszczam sos za pomocą śmietany i całość doprawiam jeszcze do smaku sosem sojowym i innymi przyprawami wg potrzeb. Gotowego kurczaka curry podaję z ugotowanym wcześniej ryżem i surówką.
Wartość energetyczna porcji to około 150.5 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.