Kurczak curry
Kurczak w kremowym, pikantnym sosie curry sprawdzi się na szybki obiad lub lekką kolacje . Smakuje najlepiej podany z surówką z kapusty pekińskiej i gotowanym na sypko ryżem basmati.
Potrzebne składniki
- Pierś z kurczaka - 500 gram
- przyprawa curry - 8 gram
- papryka ostra, chili - 1 gram
- ząbek czosnku - 2 gram
- Cebula - 1 sztuka
- sos sojowy - 8 gram
- Olej roślinny - 0.008 litr
- śmietana 18% - 8 gram

Przygotowanie
- Pierś z kurczaka - 500 gram
- przyprawa curry - 1 łyżka
- papryka ostra, chili - 1 gram
- ząbek czosnku - 2 gram
- Cebula - 1 sztuka
- sos sojowy - 1 łyżka
- Olej roślinny - 1 łyżka
- śmietana 18% - 1 łyżka
Pierś z kurczaka myje, oczyszczam z błonek, a następnie kroje w kostkę. Przekładam do miseczki i doprawiam przyprawami: curry, pieprzem, chilli można również użyć odrobinę soli i kurkumy. Mięso doprawiamy według własnych proporcji jeśli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie to dodaje więcej chilli i pieprzu. Mięso odkładam na 30 minut do lodówki by przegryzly się smaki. W woku rozgrzewam łyżkę oleju, czosnek kroje w paseczki, a cebulę w piórka i wrzucam na rozgrzany olej, podsmażam, następnie dodaje pokrojone w kostkę mięso. Całość razem smażę do zarumienienia się mięsa, po tym czasie zmniejszam ogień pod patelnia i przykrywam mięso by puściło soki. Jeżeli jest mało płynu podlewam bulionem. Gdy mięso jest gotowe zageszczam sos za pomocą śmietany i całość doprawiam jeszcze do smaku sosem sojowym i innymi przyprawami wg potrzeb. Gotowego kurczaka curry podaję z ugotowanym wcześniej ryżem i surówką.
