Kurczak w bieliznie
Soczyste udka z kurczaka w aromatycznych ziołach,moim zdaniem interesująca odmiana dla klasycznych kurzych udek.
Potrzebne składniki
- Udko z kurczaka - 4 gram
- Mąka - 8 gram
- masło - 16 gram
- śmietana 18% - 250 gram
- przyprawa warzywna Vegeta - 1 gram
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- Natka pietruszki - 8 gram
- szczypiorek (pęczek) - 8 gram
- świeży tymianek - 8 gram
- świeża bazylia - 8 gram
- sok z cytryny - 0.008 litr

Przygotowanie
- Udko z kurczaka - 4 gram
- Mąka - 1 łyżka
- masło - 2 łyżka
- śmietana 18% - 1 szklanka
- przyprawa warzywna Vegeta - 1 gram
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- Natka pietruszki - 1 łyżka
- szczypiorek (pęczek) - 1 łyżka
- świeży tymianek - 1 łyżka
- świeża bazylia - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
Udka z kurczaka myjemy,następnie nacieramy sokiem z cytryny i przyprawą typu vegeta, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki a godzinę, lub więcej.
Po tym czasie udka obtaczamy w przesianej mące i smażymy na maśle na złoty kolor, podlewamy kilkoma łyżkami wody lub bulionu i dusimy na małym ogniu do miękkości udek, gdy płyn wyparuje to go uzupełniamy.
Gęstą śmietanę dobrze mieszamy z posiekaną zieleniną, łącznie ma jej być dość duża garść. Wlewamy do miękkiego kurczaka, chwilę gotujemy mieszając, nie dopuszczamy by śmietana zawrzała. Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami lub kluskami.
