gotu-jemy

Kurczak w bieliznie

Soczyste udka z kurczaka w aromatycznych ziołach,moim zdaniem interesująca odmiana dla klasycznych kurzych udek.



Potrzebne składniki

  • Udko z kurczaka - 4 gram
  • Mąka - 8 gram
  • masło - 16 gram
  • śmietana 18% - 250 gram
  • przyprawa warzywna Vegeta - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Natka pietruszki - 8 gram
  • szczypiorek (pęczek) - 8 gram
  • świeży tymianek - 8 gram
  • świeża bazylia - 8 gram
  • sok z cytryny - 0.008 litr
Propozycja podania Kurczak w bieliznie

Przygotowanie

  • Udko z kurczaka - 4 gram
  • Mąka - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżka
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • przyprawa warzywna Vegeta - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • szczypiorek (pęczek) - 1 łyżka
  • świeży tymianek - 1 łyżka
  • świeża bazylia - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Udka z kurczaka myjemy,następnie nacieramy sokiem z cytryny i przyprawą typu vegeta, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki a godzinę, lub więcej.

Po tym czasie udka obtaczamy w przesianej mące i smażymy na maśle na złoty kolor, podlewamy kilkoma łyżkami wody lub bulionu i dusimy na małym ogniu do miękkości udek, gdy płyn wyparuje to go uzupełniamy.

Gęstą śmietanę dobrze mieszamy z posiekaną zieleniną, łącznie ma jej być dość duża garść. Wlewamy do miękkiego kurczaka, chwilę gotujemy mieszając, nie dopuszczamy by śmietana zawrzała. Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami lub kluskami.