Kurczak w bieliznie

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 45 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • udka z kurczaka - 4 gram
  • Mąka - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżka
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • przyprawa warzywna Vegeta Natur - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • szczypiorek (pęczek) - 1 łyżka
  • świeży tymianek - 1 łyżka
  • świeża bazylia - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
Wartość energetyczna porcji:

ok 3 kcal

Przygotowanie

Udka z kurczaka myjemy,następnie nacieramy sokiem z cytryny i przyprawą typu vegeta, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki a godzinę, lub więcej.

Po tym czasie udka obtaczamy w przesianej mące i smażymy na maśle na złoty kolor, podlewamy kilkoma łyżkami wody lub bulionu i dusimy na małym ogniu do miękkości udek, gdy płyn wyparuje to go uzupełniamy.

Gęstą śmietanę dobrze mieszamy z posiekaną zieleniną, łącznie ma jej być dość duża garść. Wlewamy do miękkiego kurczaka, chwilę gotujemy mieszając, nie dopuszczamy by śmietana zawrzała. Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami lub kluskami.