Kurczak z marchewką i groszkiem

  • Autor: Nat
  • Liczba porcji: 3 person
  • Cena: około 25 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:

Składniki

  • marchew - 500 gram
  • groszek konserwowy - 1 sztuka
  • filet z piersi kurczaka - 500 gram
  • bulion drobiowy - 1 szklanka
  • papryka słodka - 0.5 łyżeczka
  • śmietana 18% - 3 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 0.5 łyżeczka
  • Olej roślinny - 1 łyżka
Wartość energetyczna porcji:

ok 215.33333333333 kcal

Akcesoria

patelnia garnek deska do krojenia nóż kuchenny łyżka miska

Przygotowanie

  1. marchew obrać i umyć. Pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Bulion zagotować, wsypać marchewkę i gotować na średnim ogniu.
  3. Mięso oczyścić i pokroić. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką.
  4. Mięso obsmażyć z każdej strony - około 2 minuty z każdej strony.
  5. Obsmażone mięso dodać do bulionu.
  6. Do garnka z mięsem i marchewką dodać groszek. Gotować na małym ogniu.
  7. Gdy mięso i marchew będą gotowe w małej misce wymieszać śmietanę oraz obie mąki- wlewać powoli do garnka ciągle mieszając.
  8. Zagotować i gotować chwilę, aż sos odrobinę zgęstnieje.


Można dodać więcej śmietanki lub zrobić gęstszy sos- kwestia gustu ;)

Wartość energetyczna porcji to około 215.33333333333 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Potrawy z kurczaka Obiad