Popularne danie jednogarnkowe pochodzące z Wegier. Można je jeść jako samodzielne danie z pieczywem, lub dodatek do innych mięs. Do podstawowych składników dodajemy swoje ulubione składniki i modyfikujemy na dowolny sposób.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka,podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do cebuli, do tego dołączamy paprykę, pomidory i pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego.Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem do czasu aż papryka będzie miękka.
Leczo można również urozmaicić dodatkiem pieczarek czy cukinii. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie magii.
Podajemy z pieczywem.