Leczo z papryki

Popularne danie jednogarnkowe pochodzące z Wegier. Można je jeść jako samodzielne danie z pieczywem, lub dodatek do innych mięs. Do podstawowych składników dodajemy swoje ulubione składniki i modyfikujemy na dowolny sposób.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 6 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 40 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Papryka czerwona - 3 sztuka
  • Papryka żółta - 3 sztuka
  • Cebula - 2 sztuka
  • Kiełbasa śląska - 1 kilogram
  • Ogórek kiszony - 2 łyżka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • pomidory z puszki - 1 szklanka
  • Przyprawa do zup Magi - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 630.75 kcal


Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w piórka,podsmażamy na oleju na złoty kolor.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do cebuli, do tego dołączamy paprykę, pomidory i pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego.Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem do czasu aż papryka będzie miękka.

Leczo można również urozmaicić dodatkiem pieczarek czy cukinii. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie magii.

Podajemy z pieczywem.

Zdjęcia