Młoda kapusta na słodko-kwaśno

Sezonowy dodatek do obiadu, którego nie można pominąć. Młoda kapusta z koperkiemi wędznym boczkiem to coś idealne do chrupiących kotletów.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Kapusta biała młoda - 1 sztuka
  • wędzony boczek - 20 dekagram
  • koper pęczek - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Cukier biały - 3 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 413 kcal


Przygotowanie

Kapustę szatkujemy i wkładamy do niewielkiej ilości osolonej wody, gotujemy ok 10 minut tak aby kapusta się nie rozgotowała.

W tym czasie kroimy boczek w drobna kostkę i smażymy na patelni z niewielka ilością oleju. Wodę od kapusty odlewamy, a dodajemy boczek wraz z tłuszczem.

Koperek kroimy. Kapustę z boczkiem dusimy chwilę pod przykryciem z dodatkiem około 3 łyżeczek cukru i jednej łyżki octu. Na koniec dodajemy pokrojony koperek. Ilość octu i cukru zależy od smaku i wielkości kapusty. Więc są one zmienne i zależne od gustu. Ważne, jemy na ciepło.

Zdjęcia