Murzynek

Jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie znam. Nawet jeśli nie umiesz piec, a goście składają niespodziewaną wizytę, to nie masz czego się bać znając ten przepis :) do tego świetnie smakuje na drugi dzień

  • Autor: Kaludia2308
  • Liczba porcji: 20 person
  • Cena: około 6 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 55 min
  • Trudność:
autor: Kaludia2308

Składniki

  • mąka pszenna - 3 szklanka
  • maślanka - 2 szklanka
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżka
  • dżem z czarnej porzeczki 100 % z owoców - 2 łyżka
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
  • soda - 2 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 226.25 kcal


Przygotowanie masy

Przed rozpoczęciem przygotowań masy, ustawić piekarnik na 180 stopni. Wszystkie składniki wyłożyć do miski, całość miksować do połączenia składników. Dżem można zastąpić innym. Piec 45 minut w 180 stopniach. I tyle! Nawet największy amator sobie z nim poradzi, a do tego jest pyszny :) można udekorować polewą lub cukrem pudrem.

Dodając przyprawę korzenną zamiast cukru wanilinowego można uzyskać szybki i prosty przepis na piernik.

Kategorie przepisu
Ciasta i desery Deser

Zdjęcia