gotu-jemy

Naleśniki z farszem

Naleśniki z farszem z pieczarek oraz piersi z kurczaka to bardzo smaczne i niewymagające umiejętności kulinarnych danie. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste a efekt bardzo dobry. Ponadto jest to bardzo sycące danie.



Potrzebne składniki

  • woda - 0.5 litr
  • mleko - 500 gram
  • sól - 5 gram
  • Mąka - 500 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • Olej roślinny - 0.064 litr
  • pieczarki - 500 gram
  • Cebula - 4 sztuka
  • Pierś z kurczaka - 500 gram
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • przyprawa do kurczaka - 30 gram
  • Ser żółty w plastrach - 10 sztuka
Propozycja podania Naleśniki z farszem

Przygotowanie naleśników

  • woda - 2 szklanka
  • mleko - 2 szklanka
  • sól - 5 gram
  • Mąka - 500 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • Olej roślinny - 3 łyżka

1. W wysokiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki.

2. Dodaj suche składniki. Wymieszaj.

3. Smaż na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki.


Przygotowanie farszu

  • pieczarki - 500 gram
  • Cebula - 4 sztuka
  • Pierś z kurczaka - 500 gram
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • przyprawa do kurczaka - 30 gram
  • Olej roślinny - 5 łyżka

1. Pokrój pierś i obtocz w przyprawie. Odstaw do lodówki.

2. Pieczarki krótko obgotuj. Odcedź i wystudź.

3. Paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Przesmaż.

4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż.

5. Pieczarki pokrój w drobna kosteczkę i przesmaż.

6. Pierś z kurczaka usmaż. Dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.

Składanie

  • Ser żółty w plastrach - 10 sztuka

1. Napełnić naleśnik farszem. Położyć plasterek sera żółtego. Złożyć lub zawinąć naleśnik (jak nam wygodnie, ja polecam złożyć w kopertę)

2. Przygotowane najemników włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i piec ok 15 min,do zarumienienia.