Naleśniki z farszem
Naleśniki z farszem z pieczarek oraz piersi z kurczaka to bardzo smaczne i niewymagające umiejętności kulinarnych danie. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste a efekt bardzo dobry. Ponadto jest to bardzo sycące danie.
Potrzebne składniki
- woda - 0.5 litr
- mleko - 500 gram
- sól - 5 gram
- Mąka - 500 gram
- Jaja - 2 sztuka
- Olej roślinny - 0.064 litr
- pieczarki - 500 gram
- Cebula - 4 sztuka
- Pierś z kurczaka - 500 gram
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- przyprawa do kurczaka - 30 gram
- Ser żółty w plastrach - 10 sztuka
Przygotowanie naleśników
- woda - 2 szklanka
- mleko - 2 szklanka
- sól - 5 gram
- Mąka - 500 gram
- Jaja - 2 sztuka
- Olej roślinny - 3 łyżka
1. W wysokiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki.
2. Dodaj suche składniki. Wymieszaj.
3. Smaż na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki.
Przygotowanie farszu
- pieczarki - 500 gram
- Cebula - 4 sztuka
- Pierś z kurczaka - 500 gram
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- przyprawa do kurczaka - 30 gram
- Olej roślinny - 5 łyżka
1. Pokrój pierś i obtocz w przyprawie. Odstaw do lodówki.
2. Pieczarki krótko obgotuj. Odcedź i wystudź.
3. Paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Przesmaż.
4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż.
5. Pieczarki pokrój w drobna kosteczkę i przesmaż.
6. Pierś z kurczaka usmaż. Dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
Składanie
- Ser żółty w plastrach - 10 sztuka
1. Napełnić naleśnik farszem. Położyć plasterek sera żółtego. Złożyć lub zawinąć naleśnik (jak nam wygodnie, ja polecam złożyć w kopertę)
2. Przygotowane najemników włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i piec ok 15 min,do zarumienienia.
