Ogórki konserwowe

Idealne na zimę ogórki w marynacie octowej. Nadadzą się na kanpaki czy do sałatki.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 5 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • ogórek - 1 kilogram
  • ocet - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżka
  • Cukier biały - 3 łyżka
  • woda - 1 litr
  • ząbek czosnku - 3 gram
  • liść laurowy - 3 gram
  • gorczyca - 3 łyżka
  • Pieprz - 1 gram
  • ziele angielskie - 1 gram
  • marchew - 1 sztuka
  • chrzan - 1 sztuka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 78.25 kcal


Przygotwanie

Ogórki myjemy i układamy w trzech litrowych słoikach. Do każdego wrzucamy kilka plasterków marchewki, plasterki czosnku, kawałeczek chrzanu, pieprz, ziele angielskie listek laurowy, gorczycę.

Z wody, octu, soli i cukru przygotowujemy zalewę, którą wlewamy do słoików z ogórkami.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut. Ugotowane stawiamy na zakrętkach do ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Kategorie przepisu
Przetwory

Zdjęcia