Panierowane podudzia z kurczaka

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 6 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 80 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Podudzie z kurczaka bez skóry - 600 gram
  • Jogurt naturalny - 2 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • papryka ostra, chili - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • pełnoziarniste płatki kukurydziane - 2 szklanka
  • Mąka - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 litr
Wartość energetyczna porcji:

ok 197.83333333333 kcal

Akcesoria

miska naczynie żaroodporne garnek folia spożywcza
Składniki

Przygotowanie

Podudzia obieramy z skóry i dobrze myjemy, następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i czekamy do momentu ponownego zagotowania się wody. Zaparzone w ten sposób podudzia studzimy, gdy będą gotowe zaprawiamy w jogurcie i przyprawach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe przyprawy i jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie dokładnie wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy. Ilość przypraw można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od upodobań. Miskę z gotowymi kawałkami kurczaka owijamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki

Składniki

Smażenie

Płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub rozdrabniamy w inny sposób, dodajemy do nich paprykę ostrą chili i mieszamy by przyprawa rozłożyła się równomiernie w panierce.

Podudzia obtaczamy kolejno w mące, następnie w rozmąconym jajku i na koniec panierujemy w płatkach kukurydzianych. Dobrze jest docisnąć dobrze panierkę wtedy mocno trzyma się kurczaka i nie odpada podczas smażenia.

Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go do wysokiej temperatury i smażymy kurczaka w głębokim tłuszczu. Ogień pod garnkiem nie powinien być zbyt duży. Kurczak musi się smażyć około 15 minut by przepiekł się odpowiednio aż do kości. Usmażonego w ten sposób kurczaka możemy podać z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Jednak by wersja pysznego i chrupiącego kurczaka była nieco zdrowsza. Usmażonego przekładamy w naczynie żaroodporne i pieczemy w temperaturze 150 st C przez około 15 minut. Tak przygotowane podudzia z kurczaka polecają się na obiad.

Wartość energetyczna porcji to około 197.83333333333 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.