Najlepszy przepis na panierowane podudzia z kurczaka. Pikantna i chrupiąca panierka z płatków kukurydzianych a wewnątrz soczysty kurczak. Wyglądają smacznie, a smakują jeszcze lepiej.
![]() |
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l |
już od:
2.99 zł |
ZOBACZ |
![]() |
naczynie żaroodporne
Najtańszy: Royalty Line Ceramiczne Naczynie Żaroodporne Do Zapiekania 15,5X19Cm 06006 |
już od:
19.9 zł |
ZOBACZ |
![]() |
garnek
Najtańszy: Silesia Garnek Prosty 1,65L Pastel Żółty (205002910) |
już od:
18.33 zł |
ZOBACZ |
![]() |
folia spożywcza
Najtańszy: Tesco Folia Spożywcza 30 M X 29 Cm |
już od:
3.99 zł |
ZOBACZ |
Podudzia obieramy z skóry i dobrze myjemy, następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i czekamy do momentu ponownego zagotowania się wody. Zaparzone w ten sposób podudzia studzimy, gdy będą gotowe zaprawiamy w jogurcie i przyprawach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe przyprawy i jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie dokładnie wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy. Ilość przypraw można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od upodobań. Miskę z gotowymi kawałkami kurczaka owijamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki
Płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub rozdrabniamy w inny sposób, dodajemy do nich paprykę ostrą chili i mieszamy by przyprawa rozłożyła się równomiernie w panierce.
Podudzia obtaczamy kolejno w mące, następnie w rozmąconym jajku i na koniec panierujemy w płatkach kukurydzianych. Dobrze jest docisnąć dobrze panierkę wtedy mocno trzyma się kurczaka i nie odpada podczas smażenia.
Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go do wysokiej temperatury i smażymy kurczaka w głębokim tłuszczu. Ogień pod garnkiem nie powinien być zbyt duży. Kurczak musi się smażyć około 15 minut by przepiekł się odpowiednio aż do kości. Usmażonego w ten sposób kurczaka możemy podać z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Jednak by wersja pysznego i chrupiącego kurczaka była nieco zdrowsza. Usmażonego przekładamy w naczynie żaroodporne i pieczemy w temperaturze 150 st C przez około 15 minut. Tak przygotowane podudzia z kurczaka polecają się na obiad.
Wartość energetyczna porcji to około 197.83333333333 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.