Paszteciki

Paszteciki z krucho-drożdżowego ciasta idealnie sprawdzą się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub w formie przekąski z dowolnym ulubionym farszem.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 12 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • drożdże - 35 gram
  • Mąka - 350 gram
  • mleko - 2 szklanka
  • Cukier biały - 1 łyżka
  • sól - 3 łyżeczka
  • Żółtko jaja - 3 gram
  • margaryna do pieczenia - 100 gram
  • mięso z rosołu - 2 szklanka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Olej roślinny - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • Pieprz - 1 gram
  • pieprz biały - 1 gram
  • gałka muszkatołowa - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • pieczarki - 150 gram
  • bułka - 1 szklanka
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 75.583333333333 kcal


Składniki

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do dużej miski.W osobne miseczce rozdrabniamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i rozcieramy. Do roztartych drożdży dajemy ciepłe mleko oraz dwie łyżki mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu, czyli na około 10-15 minut.

Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z mąką, mieszamy mikserem lub drewnianą łyżką dodając sól oraz stopniowo żółtka. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie przez około 5-7 minut.

Do wyrobionego ciasta dodajemy stopniowo po łyżce miękkie masło, nadal miksując lub zagniatając już ciasto. Wyrabiamy razem około 15 minut, do czasu aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rak. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę aż wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnice, wygniatamy by pozbyć się powietrza. Następnie wkładamy do lodówki na noc.

Składniki

Nadzienie

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na podgrzanym oleju, podsmażoną odkładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w drobna kosteczkę pieczarki. Smażymy czekając aż odparują i zmiękną przez około 5minut, następnie dodajemy masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy jeszcze kilka minut.

Mięso z rosołu obieramy i mielimy na maszynce lub siekamy albo rozdrabniamy blenderem Następnie to samo robimy z pieczarkami i cebulą oraz bułką namoczoną i odciśnięta w mleku. Wszystko doprawiamy sola, pieprzami, gałką oraz octem balsamicznym. Można również dodać posiekaną natkę pietruszki.

Stolnicę posypujemy mąką,ciasto wałkujemy na duży prostokąt o wymiarach około 35x 45 cm. Dzielimy na pionowe paski o szerokości około 12 cm. Pośrodku paska układamy mięso i zwijajmy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowane dzielimy na około 6 cm paszteciki.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy paszteciki. Odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni Celsjusza.Przed upieczeniem każdy pasztecik smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Pieczemy około 30 minut na złoty kolor.


Zdjęcia