Paszteciki z krucho-drożdżowego ciasta idealnie sprawdzą się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub w formie przekąski z dowolnym ulubionym farszem.
Mąkę przesiewamy do dużej miski.W osobne miseczce rozdrabniamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i rozcieramy. Do roztartych drożdży dajemy ciepłe mleko oraz dwie łyżki mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu, czyli na około 10-15 minut.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z mąką, mieszamy mikserem lub drewnianą łyżką dodając sól oraz stopniowo żółtka. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie przez około 5-7 minut.
Do wyrobionego ciasta dodajemy stopniowo po łyżce miękkie masło, nadal miksując lub zagniatając już ciasto. Wyrabiamy razem około 15 minut, do czasu aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rak. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnice, wygniatamy by pozbyć się powietrza. Następnie wkładamy do lodówki na noc.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na podgrzanym oleju, podsmażoną odkładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w drobna kosteczkę pieczarki. Smażymy czekając aż odparują i zmiękną przez około 5minut, następnie dodajemy masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy jeszcze kilka minut.
Mięso z rosołu obieramy i mielimy na maszynce lub siekamy albo rozdrabniamy blenderem Następnie to samo robimy z pieczarkami i cebulą oraz bułką namoczoną i odciśnięta w mleku. Wszystko doprawiamy sola, pieprzami, gałką oraz octem balsamicznym. Można również dodać posiekaną natkę pietruszki.
Stolnicę posypujemy mąką,ciasto wałkujemy na duży prostokąt o wymiarach około 35x 45 cm. Dzielimy na pionowe paski o szerokości około 12 cm. Pośrodku paska układamy mięso i zwijajmy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowane dzielimy na około 6 cm paszteciki.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy paszteciki. Odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni Celsjusza.Przed upieczeniem każdy pasztecik smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Pieczemy około 30 minut na złoty kolor.