gotu-jemy

Pieczona kaczka

Jak upiec kaczkę by była smaczna i soczysta? Faszerujemy ją kwaśnymi jabłkami, doprawiamy stosując dodatkowo majeranek i rozmaryn,a następnie pieczemy podlewając ją wytapiającym się tłuszczem.



Potrzebne składniki

  • kaczka - 2000 gram
  • Majeranek - 8 gram
  • świeży rozmaryn - 8 gram
  • Jabłko - 4 sztuka
  • masło - 8 gram
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
Propozycja podania Pieczona kaczka

Przygotowanie

  • kaczka - 2 kilogram
  • Majeranek - 1 łyżka
  • świeży rozmaryn - 1 łyżka
  • Jabłko - 4 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami i suszonymi ziołami, w środek wkładamy wydrążone i pocięte w ćwiartki jabłka,następnie otwór zamykamy wykałaczkami. Kaczkę z wierzchu smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika, przez pierwsze pół godziny pieczemy bez pokrywki, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st, przykrywamy i pieczemy jeszcze przez około 2 godziny. Raz na jakiś czas polewamy kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Upieczoną kaczkę podajemy z kluskami lub ziemniakami.