Pieczona kaczka

Jak upiec kaczkę by była smaczna i soczysta? Faszerujemy ją kwaśnymi jabłkami, doprawiamy stosując dodatkowo majeranek i rozmaryn,a następnie pieczemy podlewając ją wytapiającym się tłuszczem.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 30 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 360 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • kaczka - 2 kilogram
  • Majeranek - 1 łyżka
  • świeży rozmaryn - 1 łyżka
  • Jabłko - 4 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 90.5 kcal

Akcesoria

piekarnik

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

piekarnik
Najtańszy: AMICA IN AMMB44E1GCM - Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali
już od:
1675
ZOBACZ

Cena razem: 1675


Przygotowanie

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami i suszonymi ziołami, w środek wkładamy wydrążone i pocięte w ćwiartki jabłka,następnie otwór zamykamy wykałaczkami. Kaczkę z wierzchu smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika, przez pierwsze pół godziny pieczemy bez pokrywki, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st, przykrywamy i pieczemy jeszcze przez około 2 godziny. Raz na jakiś czas polewamy kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Upieczoną kaczkę podajemy z kluskami lub ziemniakami.

Wartość energetyczna porcji to około 90.5 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.