Pieczona kaczka
Jak upiec kaczkę by była smaczna i soczysta? Faszerujemy ją kwaśnymi jabłkami, doprawiamy stosując dodatkowo majeranek i rozmaryn,a następnie pieczemy podlewając ją wytapiającym się tłuszczem.
Potrzebne składniki
- kaczka - 2000 gram
- Majeranek - 8 gram
- świeży rozmaryn - 8 gram
- Jabłko - 4 sztuka
- masło - 8 gram
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram

Przygotowanie
- kaczka - 2 kilogram
- Majeranek - 1 łyżka
- świeży rozmaryn - 1 łyżka
- Jabłko - 4 sztuka
- masło - 1 łyżka
- sól - 1 łyżeczka
- Pieprz - 1 łyżeczka
Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami i suszonymi ziołami, w środek wkładamy wydrążone i pocięte w ćwiartki jabłka,następnie otwór zamykamy wykałaczkami. Kaczkę z wierzchu smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika, przez pierwsze pół godziny pieczemy bez pokrywki, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st, przykrywamy i pieczemy jeszcze przez około 2 godziny. Raz na jakiś czas polewamy kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Upieczoną kaczkę podajemy z kluskami lub ziemniakami.
