Jak upiec kaczkę by była smaczna i soczysta? Faszerujemy ją kwaśnymi jabłkami, doprawiamy stosując dodatkowo majeranek i rozmaryn,a następnie pieczemy podlewając ją wytapiającym się tłuszczem.
![]() |
piekarnik
Najtańszy: AMICA IN AMMB44E1GCM - Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali |
już od:
1675 zł |
ZOBACZ |
Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami i suszonymi ziołami, w środek wkładamy wydrążone i pocięte w ćwiartki jabłka,następnie otwór zamykamy wykałaczkami. Kaczkę z wierzchu smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika, przez pierwsze pół godziny pieczemy bez pokrywki, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st, przykrywamy i pieczemy jeszcze przez około 2 godziny. Raz na jakiś czas polewamy kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Upieczoną kaczkę podajemy z kluskami lub ziemniakami.
Wartość energetyczna porcji to około 90.5 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.