Pieczone pałki z kurczaka w marynacie miodowo-ketchupowej

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 6 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 90 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • udka z kurczaka - 8 kilogram
  • miód - 2 łyżeczka
  • łagodny ketchup - 4 łyżka
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczka
Wartość energetyczna porcji:

ok 2142.3333333333 kcal

Przygotowanie

Z miodu,ketchupu, oliwy z oliwek, przypraw i pokrojonej w kostkę cebuli przygotowujemy marynatę. Pałki z kurczaka oddzielamy od udek i wykorzystujemy same pałki. Obtaczamy je delikatnie w marynacie i odstawiamy całość do lodówki, można zrobić to dzień wcześniej i wtedy mięso marynuje się całą noc.

Przygotowane mięso wykładamy do miski żaroodpornej, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 75 minut.

Podajemy z ziemniakami i surówką.

Kategorie przepisu
Potrawy z kurczaka Obiad