Pierś z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym
Pierś w cieście czosnkowo-ziołowym to kolejny alternatywny sposób na nudne kotlety. Mięso jest soczyste i aromatyczne.
Potrzebne składniki
- Pierś z kurczaka - 2 sztuka
- Mąka - 250 gram
- ząbek czosnku - 3 sztuka
- zioła prowansalskie - 5 gram
- przyprawa curry - 5 gram
- Jaja - 1 sztuka
- woda - 0.25 litr
- papryka ostra, chili - 1 gram
- Olej roślinny - 0.25 litr

Przygotowanie
- Pierś z kurczaka - 2 sztuka
- Mąka - 1 szklanka
- ząbek czosnku - 3 sztuka
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- przyprawa curry - 1 łyżeczka
- Jaja - 1 sztuka
- woda - 1 szklanka
- papryka ostra, chili - 1 gram
- Olej roślinny - 1 szklanka
Pojedyncze filety z kurczaka myję, oczyszczam z ewentualnych błonek, kroję jak na kotlety, delikatnie rozbijam i przecinam na pół na mniejsze kawałki.
W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę, jajko, mleko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie, curry oraz paprykę chilli.
Filety z kurczaka wkładam do ciasta naleśnikowego, każdy kawałek dobrze obtaczam w cieście i odkładam do lodówki na minimum godzinę.
Na patelni rozgrzewam olej i kolejno smażę kotlety na złocisty kolor.
Podajemy z surówkami, ziemniakami lub frytkami.
