gotu-jemy

Pierś z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym

Pierś w cieście czosnkowo-ziołowym to kolejny alternatywny sposób na nudne kotlety. Mięso jest soczyste i aromatyczne.



Potrzebne składniki

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • Mąka - 250 gram
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • zioła prowansalskie - 5 gram
  • przyprawa curry - 5 gram
  • Jaja - 1 sztuka
  • woda - 0.25 litr
  • papryka ostra, chili - 1 gram
  • Olej roślinny - 0.25 litr
Propozycja podania Pierś z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • Mąka - 1 szklanka
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • przyprawa curry - 1 łyżeczka
  • Jaja - 1 sztuka
  • woda - 1 szklanka
  • papryka ostra, chili - 1 gram
  • Olej roślinny - 1 szklanka

Pojedyncze filety z kurczaka myję, oczyszczam z ewentualnych błonek, kroję jak na kotlety, delikatnie rozbijam i przecinam na pół na mniejsze kawałki.

W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę, jajko, mleko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie, curry oraz paprykę chilli.

Filety z kurczaka wkładam do ciasta naleśnikowego, każdy kawałek dobrze obtaczam w cieście i odkładam do lodówki na minimum godzinę.

Na patelni rozgrzewam olej i kolejno smażę kotlety na złocisty kolor.

Podajemy z surówkami, ziemniakami lub frytkami.