Pierś z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym

Pierś w cieście czosnkowo-ziołowym to kolejny alternatywny sposób na nudne kotlety. Mięso jest soczyste i aromatyczne.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 80 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • Mąka - 1 szklanka
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • przyprawa curry - 1 łyżeczka
  • Jaja - 1 sztuka
  • woda - 1 szklanka
  • papryka ostra, chili - 1 gram
  • Olej roślinny - 1 szklanka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 599 kcal

Akcesoria

patelnia miska

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

patelnia
Najtańszy: BergHOFF Patelnia 20cm Eclipse (Czerwona) 3700119
już od:
31.5
ZOBACZ
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l
już od:
2.99
ZOBACZ

Cena razem: 34.49


Przygotowanie

Pojedyncze filety z kurczaka myję, oczyszczam z ewentualnych błonek, kroję jak na kotlety, delikatnie rozbijam i przecinam na pół na mniejsze kawałki.

W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę, jajko, mleko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie, curry oraz paprykę chilli.

Filety z kurczaka wkładam do ciasta naleśnikowego, każdy kawałek dobrze obtaczam w cieście i odkładam do lodówki na minimum godzinę.

Na patelni rozgrzewam olej i kolejno smażę kotlety na złocisty kolor.

Podajemy z surówkami, ziemniakami lub frytkami.

Wartość energetyczna porcji to około 599 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.