Potrawka z kurczaka

  • Autor: aleksandra
  • Liczba porcji: 5 person
  • Cena: około 25 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 40 min
  • Trudność:
autor: aleksandra

Składniki

  • por - 1 sztuka
  • pieczarki - 1 kilogram
  • Pierś z kurczaka - 500 gram
Wartość energetyczna porcji:

ok 107 kcal

Akcesoria

nóż kuchenny garnek

Przygotowanie

Najprostsze ciepłe danie jakie znam, jednak ze względu na pieczarki troszkę czasochłonne.

  1. Zanim zaczniemy wszystko smażyć to pokrójmy pierś z kurczaka w kostkę oraz od razu ją doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Kroimy w kostkę pieczarki i do garnka z odrobiną rozpuszczonej margaryny od razu wrzucamy te pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je tak długo aż odparuje woda, a w między czasie kroimy por na bardzo wąskie paski
  3. Gdy pieczarki już są gotowe, dorzucamy kurczaka i znowu smażymy tak długo, aż mięso się usmaży.
  4. Na samym końcu dorzucamy por i przez kilka minut trzymamy na małym ogniu.

Gdy już całość jest gotowa to można od razu spróbować, jednak polecam się wstrzymać aż wystygnie i odgrzać na nowo, wtedy wszystkie składniki fajnie przejdą sobą.


Wartość energetyczna porcji to około 107 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.