Rogaliki drożdżowe

Przepyszne i rozpływające się w ustach drożdżowe rogaliki z marmoladą. Mogą być dodatkiem do niedzielnej kawy, słodkością na imprezie rodzinnej lub smacznym pomysłem na drugie śniadanie. Nawet na trzeci dzień są świeże i nadal pyszne.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 20 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 360 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • drożdże - 50 gram
  • mąka pszenna - 3 łyżka
  • Cukier biały - 18 łyżka
  • mleko - 3 szklanka
  • mąka pszenna - 9 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 150 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 343.15 kcal

Akcesoria

miska blacha do pieczenia papier do pieczenia

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l
już od:
2.99
ZOBACZ
blacha do pieczenia
Najtańszy: SNB Blacha do pieczenia FAKTUROWANA 36 x 24,5 cm 00198
już od:
11.57
ZOBACZ
papier do pieczenia
Najtańszy: Stella pack Papier do pieczenia 10 ark.
już od:
1.83
ZOBACZ

Cena razem: 16.39


Składniki

Przygotowanie rozczynu

Drożdże rozkruszamy do wysokiej miski, dodajemy 3 łyżki cukru i ucieramy do momentu, aż drożdże będą płynne. Gdy tak już się stanie dodajemy 3 łyżki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie powinny one podwoić swoją objętość.

Składniki

Przygotowanie ciasta

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, roztopioną margarynę i wyrośnięty rozczyn. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto tak by było elastyczne i nieprzyklejające się do rąk, jeżeli jest potrzeba dosypujemy troszkę mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie. Wyrobione przekładamy do obsypanej mąką miski, znów przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice, dzielimy na 3 części i wałkujemy na kształt koła. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość nie więcej niż 5 mm. Koło dzielimy na trójkąty, w zależności jakie chcemy duże rogaliki możemy dzielić na 4 lub 8 trójkątów.

Na każdym trójkąciku rozsmarowujemy ulubioną marmoladę, nutellę lub mus jabłkowy. zawijamy rogaliki od najszerszego końca do najcieńszego. Na koniec zlepiamy boki by nie wypłynęło nadzienie.

Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na program bez termoobiegu, grzanie góra-dół i pieczemy około 20 minut.

Gotowe rogaliki studzimy na kratce, można posypać je cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową ale i bez tych dodatków są pyszne.

Wartość energetyczna porcji to około 343.15 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Zdjęcia