Drożdże rozkruszamy do wysokiej miski, dodajemy 3 łyżki cukru i ucieramy do momentu, aż drożdże będą płynne. Gdy tak już się stanie dodajemy 3 łyżki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie powinny one podwoić swoją objętość.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, roztopioną margarynę i wyrośnięty rozczyn. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto tak by było elastyczne i nieprzyklejające się do rąk, jeżeli jest potrzeba dosypujemy troszkę mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie. Wyrobione przekładamy do obsypanej mąką miski, znów przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice, dzielimy na 3 części i wałkujemy na kształt koła. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość nie więcej niż 5 mm. Koło dzielimy na trójkąty, w zależności jakie chcemy duże rogaliki możemy dzielić na 4 lub 8 trójkątów.
Na każdym trójkąciku rozsmarowujemy ulubioną marmoladę, nutellę lub mus jabłkowy. zawijamy rogaliki od najszerszego końca do najcieńszego. Na koniec zlepiamy boki by nie wypłynęło nadzienie.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na program bez termoobiegu, grzanie góra-dół i pieczemy około 20 minut.
Gotowe rogaliki studzimy na kratce, można posypać je cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową ale i bez tych dodatków są pyszne.
Wartość energetyczna porcji to około 343.15 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.