Roladki szpinakowe

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 8 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • szpinak - 450 gram
  • Jaja - 4 sztuka
  • serek śmietankowy - 1 gram
  • ząbek czosnku - 2 gram
  • łosoś wędzony - 200 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • starty chrzan - 2 łyżka
Wartość energetyczna porcji:

ok 79.625 kcal

Przygotowanie

Szpinak mrożony podsmażamy na łyżce masła, gdy odparuje woda dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku,sól i pieprz.

Usmażony odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnego szpinaku dodajemy 4 żółtka i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane i dodajemy do szpinakowej masy,całość mieszamy delikatnie. Masę wykładamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzony biszkopt szpinakowy układamy na folii spożywczej, papier do pieczenia odklejamy. Smarujemy serkiem śmietankowym, na to cienką warstwę tartego chrzanu i następnie plastry wędzonego łososia.

Rolade zwijamy uważając by serek nie wypływał, całość okręcamy folią spożywczą jak cukierek i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Roladę podajemy pokrojoną w plastry.