gotu-jemy

Roladki z udek kurczaka z serkiem topionym

Któregoś dnia stwierdziłam, że wyprobuje połączyć ze sobą drobiowe mielone i ulubiony serek topiony moich dzieci. Połączenie to pasuje do siebie idealnie delikatne mięso i kremowe nadzienie, smakowało wszystkim.



Potrzebne składniki

  • Podudzie z kurczaka bez skóry - 5 sztuka
  • sól himalajska różowa - 10 gram
  • Pieprz - 10 gram
  • papryka słodka - 5 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • bułka tarta - 250 gram
  • serek śmietankowy - 250 gram
Propozycja podania Roladki z udek kurczaka z serkiem topionym

Przygotowanie

  • Podudzie z kurczaka bez skóry - 5 sztuka
  • sól himalajska różowa - 10 gram
  • Pieprz - 10 gram
  • papryka słodka - 5 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • serek śmietankowy - 1 szklanka

Mielone przygotowuję od podstaw. Podudzia z kurczaka odbieram z kości, następnie mielę w maszynce do mięsa. Zmielone mięso wstępnie doprawiam solą, pieprzem oraz papryka. Mieszam do połączenia składników następnie na foli spożywczej rozkladam mięso na kształt kotleta i dodatkowo doprawiam je tak jak kotlety, na środek układam kawałek serka topionego i zawijam w roladke. Przygotowuje to na folii gdyż łatwiej jest odkleić od niej mięso mielone. Gotowe roladki zanurzam w rozmąconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Roladki smażę na głębokim oleju. Gotowe podaję z ziemniakami i surówką.