Roladki z udek kurczaka z serkiem topionym
Któregoś dnia stwierdziłam, że wyprobuje połączyć ze sobą drobiowe mielone i ulubiony serek topiony moich dzieci. Połączenie to pasuje do siebie idealnie delikatne mięso i kremowe nadzienie, smakowało wszystkim.
Potrzebne składniki
- Podudzie z kurczaka bez skóry - 5 sztuka
- sól himalajska różowa - 10 gram
- Pieprz - 10 gram
- papryka słodka - 5 gram
- Jaja - 2 sztuka
- bułka tarta - 250 gram
- serek śmietankowy - 250 gram

Przygotowanie
- Podudzie z kurczaka bez skóry - 5 sztuka
- sól himalajska różowa - 10 gram
- Pieprz - 10 gram
- papryka słodka - 5 gram
- Jaja - 2 sztuka
- bułka tarta - 1 szklanka
- serek śmietankowy - 1 szklanka
Mielone przygotowuję od podstaw. Podudzia z kurczaka odbieram z kości, następnie mielę w maszynce do mięsa. Zmielone mięso wstępnie doprawiam solą, pieprzem oraz papryka. Mieszam do połączenia składników następnie na foli spożywczej rozkladam mięso na kształt kotleta i dodatkowo doprawiam je tak jak kotlety, na środek układam kawałek serka topionego i zawijam w roladke. Przygotowuje to na folii gdyż łatwiej jest odkleić od niej mięso mielone. Gotowe roladki zanurzam w rozmąconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Roladki smażę na głębokim oleju. Gotowe podaję z ziemniakami i surówką.
