Rolki myśliwego w orzechowej panierce
Pachnące ziołami rolki z piersi kurczaka z serowym wnętrzem w oryginalnej orzechowej panierce. Smakuje i wygląda efektownie, zachwyci członków rodziny, a na gościach zrobią ogromne wrażenie.
Potrzebne składniki
- Pierś z kurczaka - 4 sztuka
- ser pleśniowy Lazur Turkusowy - 100 gram
- Orzechy włoskie - 250 gram
- świeży tymianek - 1 gram
- świeży rozmaryn - 1 gram
- lubczyk - 1 gram
- sok z cytryny - 0.005 litr
- Mąka - 250 gram
- Jaja - 2 sztuka
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- Olej roślinny - 0.25 litr

Przygotowanie
- Pierś z kurczaka - 4 sztuka
- ser pleśniowy Lazur Turkusowy - 10 dekagram
- Orzechy włoskie - 1 szklanka
- świeży tymianek - 1 gram
- świeży rozmaryn - 1 gram
- lubczyk - 1 gram
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Mąka - 1 szklanka
- Jaja - 2 sztuka
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- Olej roślinny - 1 szklanka
Piersi myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na filety. Lekko rozbijamy na kotlety. Każdy skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą,pieprzem i suszonymi ziołami. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Ser kroimy w podłużne słupki, układamy na brzegu kotleta i zawijamy w rolki zaginając ranty do środka by ser nie wypłynął. Zawinięte roladki obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w zmielonych lub drobno posiekanych orzechach włoskich.
Smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania lub miski żaroodpornej.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C grzanie góra dół.
