gotu-jemy

Rolki myśliwego w orzechowej panierce

Pachnące ziołami rolki z piersi kurczaka z serowym wnętrzem w oryginalnej orzechowej panierce. Smakuje i wygląda efektownie, zachwyci członków rodziny, a na gościach zrobią ogromne wrażenie.



Potrzebne składniki

  • Pierś z kurczaka - 4 sztuka
  • ser pleśniowy Lazur Turkusowy - 100 gram
  • Orzechy włoskie - 250 gram
  • świeży tymianek - 1 gram
  • świeży rozmaryn - 1 gram
  • lubczyk - 1 gram
  • sok z cytryny - 0.005 litr
  • Mąka - 250 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Olej roślinny - 0.25 litr
Propozycja podania Rolki myśliwego w orzechowej panierce

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka - 4 sztuka
  • ser pleśniowy Lazur Turkusowy - 10 dekagram
  • Orzechy włoskie - 1 szklanka
  • świeży tymianek - 1 gram
  • świeży rozmaryn - 1 gram
  • lubczyk - 1 gram
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Mąka - 1 szklanka
  • Jaja - 2 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Olej roślinny - 1 szklanka

Piersi myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na filety. Lekko rozbijamy na kotlety. Każdy skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą,pieprzem i suszonymi ziołami. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Ser kroimy w podłużne słupki, układamy na brzegu kotleta i zawijamy w rolki zaginając ranty do środka by ser nie wypłynął. Zawinięte roladki obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w zmielonych lub drobno posiekanych orzechach włoskich.

Smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania lub miski żaroodpornej.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C grzanie góra dół.