gotu-jemy

Rumiany kurczak

Kolejna odsłona smacznego kurczaka z dużą ilością świeżej pachnącej natki pietruszki.



Potrzebne składniki

  • Udko z kurczaka - 4 gram
  • miód - 24 gram
  • margaryna do pieczenia - 40 gram
  • sok z cytryny - 0.008 litr
  • ząbek czosnku - 2 gram
  • Mąka - Kartoflanka - 8 gram
  • Natka pietruszki - 250 gram
Propozycja podania Rumiany kurczak

Przygotowanie

  • Udko z kurczaka - 4 gram
  • miód - 3 łyżka
  • margaryna do pieczenia - 5 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 gram
  • Mąka - Kartoflanka - 1 łyżka
  • Natka pietruszki - 1 szklanka

4 udka myjemy osuszamy i nacieramy sokiem z cytryny oraz przeciśnietym przez praskę czosnkiem, zawijamy w folie aluminiową i chowamy do lodówki na godzinę lub przygotowujemy dzien wcześniej i na całą noc. Każde udko smarujemy miodem i obtaczamy w mące ziemniaczanej, następnie smażymy na rumiaono. Usmażone udka dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.