Rumiany kurczak

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • udka z kurczaka - 4 gram
  • miód - 3 łyżka
  • margaryna do pieczenia - 5 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 gram
  • Mąka - Kartoflanka - 1 łyżka
  • Natka pietruszki - 1 szklanka
Wartość energetyczna porcji:

ok 194 kcal

Przygotowanie

4 udka myjemy osuszamy i nacieramy sokiem z cytryny oraz przeciśnietym przez praskę czosnkiem, zawijamy w folie aluminiową i chowamy do lodówki na godzinę lub przygotowujemy dzien wcześniej i na całą noc. Każde udko smarujemy miodem i obtaczamy w mące ziemniaczanej, następnie smażymy na rumiaono. Usmażone udka dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.