Ryż curry z kurczakiem i warzywami
Sycące orientalne danie, które na żywo zachwyca kolorami i zapachem i smakiem.
Potrzebne składniki
- ryż - 200 gram
- przyprawa curry - 32 gram
- Pierś z kurczaka - 500 gram
- mrożona mieszanka chińska - 1 sztuka
- Jaja - 8 gram
- sos sojowy - 8 gram

Przygotowanie
- ryż - 200 gram
- przyprawa curry - 4 łyżka
- Pierś z kurczaka - 500 gram
- mrożona mieszanka chińska - 1 sztuka
- Jaja - 1 łyżka
- sos sojowy - 1 łyżka
- W garnku zagotowujemy wodę na ryż z dodatkiem soli i dwiema łyżeczkami curry. Do gotującej się wody wrzucamy dwa woreczki ryżu i gotujemy na małym ogniu.
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę lub paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzanego woka i smażymy na złoty kolor.
- Do usmażonego mięsa wbijamy jajko i dobrze mieszamy.
- Kolejnym krokiem jest dodanie mieszanki chińskiej do mięsa i jajka. Podsmażamy razem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wszystko razem doprawiamy sosem sojowym, przyprawą curry oraz solą i pieprzem.
- Gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem i ulubioną surówką.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!