gotu-jemy

Ryż curry z kurczakiem i warzywami

Sycące orientalne danie, które na żywo zachwyca kolorami i zapachem i smakiem.



Potrzebne składniki

  • ryż - 200 gram
  • przyprawa curry - 32 gram
  • Pierś z kurczaka - 500 gram
  • mrożona mieszanka chińska - 1 sztuka
  • Jaja - 8 gram
  • sos sojowy - 8 gram
Propozycja podania Ryż curry z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  • ryż - 200 gram
  • przyprawa curry - 4 łyżka
  • Pierś z kurczaka - 500 gram
  • mrożona mieszanka chińska - 1 sztuka
  • Jaja - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  1. W garnku zagotowujemy wodę na ryż z dodatkiem soli i dwiema łyżeczkami curry. Do gotującej się wody wrzucamy dwa woreczki ryżu i gotujemy na małym ogniu.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę lub paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzanego woka i smażymy na złoty kolor.
  3. Do usmażonego mięsa wbijamy jajko i dobrze mieszamy.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie mieszanki chińskiej do mięsa i jajka. Podsmażamy razem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wszystko razem doprawiamy sosem sojowym, przyprawą curry oraz solą i pieprzem.
  5. Gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem i ulubioną surówką.