Ryż curry z kurczakiem i warzywami

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 45 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • ryż - 200 gram
  • przyprawa curry - 4 łyżka
  • Pierś z kurczaka - 500 gram
  • mrożona mieszanka chińska - 1 sztuka
  • Jajo kurze - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka
Wartość energetyczna porcji:

ok 137.75 kcal

Akcesoria

Wok deska do krojenia nóż kuchenny

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę na ryż z dodatkiem soli i dwiema łyżeczkami curry. Do gotującej się wody wrzucamy dwa woreczki ryżu i gotujemy na małym ogniu.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę lub paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzanego woka i smażymy na złoty kolor.
  3. Do usmażonego mięsa wbijamy jajko i dobrze mieszamy.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie mieszanki chińskiej do mięsa i jajka. Podsmażamy razem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wszystko razem doprawiamy sosem sojowym, przyprawą curry oraz solą i pieprzem.
  5. Gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem i ulubioną surówką.

Wartość energetyczna porcji to około 137.75 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.