Sałatka warzywna

  • Autor: aleksandra
  • Liczba porcji: 5 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 70 min
  • Trudność:
autor: aleksandra

Składniki

  • por - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • Jaja - 4 sztuka
  • groszek - 150 gram
  • marchew - 3 sztuka
  • ziemniak - 3 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • Ogórek kiszony - 10 dekagram
Wartość energetyczna porcji:

ok 115.4 kcal

Przygotowanie

1. Bierzemy marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler i myjemy pod bieżącą wodą. Czyste warzywa wkładamy go garnka, zalewamy wodą, solimy trzy-cztery łyżeczki soli i wstawiamy, aby się ugotowały.

2. Jajka wstawiamy, aby się gotowały. W tym czasie drobno kroimy por i ogórka, a groszek wyciagamy z puszki i odcedzamy z soku.

3. Miękkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo drobniutką kostkę lub przeciskamy przez szatkownicę z jajkami robimy to samo.

4. Wszystkie gotowe składniki wrzucamy do miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kilka łyżek majonezu i dwie łyżeczki dobrej musztardy.

5. Wkładamy gotową sałatkę do lokówki na dwie godziny.